Dikterhøvdingen

Dikterhøvdingen er historien om Bjørnstjerne Bjørnson; den store dikteren som også var bonde, samfunnsdebattant og politiker. Men visste du at han også var en impulsiv hissigpropp? Kona Karoline sa: “Mannen min berømt? Beryktet er han!”
I Dikterhøvdingen er det Bjørnstjerne selv som forteller, personifisert av Tom Styve. Forestillingen gir deg innblikk i dikterens innerste tanker, hans gode og dårlige sider, temperament og brennende engasjement i stort og smått.
Tom Styve fra Lillehammer er kjent fra Teater Innlandets suksessforestillinger Pippi Langstrømpe, Skaff meg en synder og ikke minst Det året det var så bratt.

Regi og manus er ved Otto Homlung, som blandt annet er kjent for dramatisering og iscenesettelse av Sigrid Undset som i Ellen Horns skikkelse trakk fulle hus med Riksteatret både i 2001 og i 2011.

Dikterhøvdingen hadde premiere 29. januar 2015, og var på turné i Innlandet ut februar 2015.
I 2017 legger stykket ut på ny turné i Innlandet fra 21. april - 28. mai.
Her kan du lese et intervju med Tom Styve
HER kan du se en filmsnutt fra forestillingen!

Dikterhøvdingen skal ikke ut på ny turné, men et utdrag av forestillingen kan bestilles. Er du interessert eller har spørsmål, send en epost til karid@teaterinnlandet.no

MED: Tom Styve
AV: Regissør og dramatiker: Otto Homlung Scenograf: Bård Lie Thorbjørnsen Kostymedesigner: Lise Søraune Maskør: Helge Bjørnå Lysdesigner: Kåre Nordseth
BILLETTER: 250,- (eks.avg.)
ANMELDELSER: Glåmdalen - Kari Gjerstadberget: "Et sterkt scenemøte"
"Tom Styve gestaltet Bjørnson fra barndom til aldrende mann i en forrykende monolog"
"Otto Homlungs manus, det intime rommet og den enkle scenografien gjorde at vi kom svært nært innpå Bjørnson, både rent fysisk og som menneske. Vi fikk et nytt og mer nyansert bilde av dikterhøvdingen, og publikum både lo og ble rørt til tårer"
"-Jeg er svært imponert, du fikk alle sider av ham fram. På vegne av Bjørnson kan jeg vedstå meg alt, dette kunne ikke bli bedre! sa Marit Bjørnson Barkbu (oldebarn av Bjørnstjerne Bjørnson)"

Lillehammer Byavis - Tore Feiring: "Selvsikker og jævlig"
"Halvannen time feide avgårde på Biri lørdagskvelden."

"Tom Styve kledde rollen som Bjørnson særdeles godt" ... "Forestillingen var både morsom, lærerik og sår, det er imponerende hvordan Styve, som selv er en forholdsvis ung mann, klarte å formidle den aldrende Bjørnson som så tilbake på sitt liv"

"...dette er mitt første møte med Styve, men ikke det siste... publikum fikk møte to store kunstnere lørdagskveld, en avdød dikterhøvding og en sprell levende skuespiller"

Gudbrandsdølen Dagningen - Per Ivar Henriksbø: "Fornøyelig Bjørnson"
"Stykket Dikterhøvdingen er storslått og intimt. Det har humor og vemod, veksler mellom det lekende og det temperamentsfulle, det humoristiske og det høyst alvorlige."

"Tom Styve vokser og vokser som skuespiller... og eier scene og sal i Banken".

"Dikterhøvdingen er engasjerende, morsom, henvendende og lærerik" "Tom Styve gjør oss kjent med en stor mann som åpenbart var langt mer komplisert og spennende enn jeg tror de fleste av oss ante"

Oppland Arbeiderblad - Frode Hermanrud: "Breial Bjørnson-ballade"
"Publikum som har et mer overfladisk forhold til Bjørnstjerne Bjørnson vil garantert finne forestillingen - og mannen - både interessant og ikke rent lite morsom også. Tom Styve er nemlig nydelig i rollen som Bjørnson. Hans kroppsspråk legger ikke skjul på at dikteren var litt av en spradebasse med en selvtillit langt over det som burde vært tillatt".

"Styves Bjørnson er med andre ord en dikterhøvding å bli glad i."
Les hele anmeldelsen her

Hamar Arbeiderblad - Trond Løvmo: "Dikterhøvdingen"
"Et enmannsteater på en time og et kvarter. Kan ikke slikt bli kjedelig da? Nei, så langt i fra. Ikke et eneste sekund. Skuespiller Tom Styve, i Bjørnstjerne Bjørnsons skikkelse, holdt på premierepublikummets oppmerksomhet hele vegen"

"Tom Styve formidlet mange fasetter av dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnsons sjeleliv"

"Avslutningen, hvor Tom Styve spiller dikterens hjemkomst, etter sin egen død, er veldig sterk".


BILDER / FILM:
KOMMENTARER:
Tittel
Innhold