Om mus og menn

Om mus og menn er en sterk og sår historie om vennskap. Handlingen er lagt til tøffe kår i USA på 30-tallet, der to omstreifende arbeidere deler en drøm om en bedre framtid. Lennie er stor og sterk, snill og enfoldig. George er liten og smart. Historien skildrer et spesielt og nært kameratskap som stadig settes på prøve.

Hvor langt er du villig til å gå for en du er glad i?

Om mus og menn var gjennombruddet til John Steinbeck. Denne perlen av en roman er filmet tre ganger, og blir med jevne mellomrom spilt på scener over hele verden. Få med deg Teater Innlandets storsatsing med hele åtte skuespillere på scenen!

«Vi er ensomme dyr. Vi bruker hele livet på å prøve å bli mindre ensomme.» John Steinbeck

Her er en smakebit fra forestillingen

Her kan du følge prøvetida og få bakgrunnsstoff om forestillingen

MED: Tom Styve, Åsmund Brede Eike, Line Heie Hallem, Lars Melsæter Rydjord, Mads Henning Jørgensen, Oscar Gee, John Nyutstumo og John Sigurd Kristensen
AV: Av John Steinbeck Bearbeidelse og regi: Anne-Karen Hytten Scenografi og kostymedesign: Bård Lie Thorbjørnsen Lysdesign: Olav Nordhagen
BILLETTER: Ordinær kr. 350,- eks. avg. Gruppepris for fem eller flere i følge. Modererte billettkategorier: Honnør, Student, OBOS/BBL-medlemmer, Bokklubben, Kulturkort for ungdom, HA-kort, scenekort. Forestillingene starter presis.
ANMELDELSER: Oppland Arbeiderblad - Tor Arne Brekne: Drivende dyktig depresjonsdrama
"Vårens storsatsing fra Teater Innlandet framstiller de harde tredveåra på mesterlig vis i John Steinbecks drama Om mus og menn."
"Line Heie Hallem spiller historiens eneste kvinneskikkelse, som i originalteksten kun omtales som «Curleys kone»
Det er meget lett å la en såpass grunt beskrevet karater henfalle til karikatur, men Hallem framstiller en dypere indre historie, og en sårhet som skinner gjennom den blankpolerte og harde overflaten."
"Scenografien er enkel og genial, en halvtransparent scenevegg skaper på springende punkter en effektiv dynamikk i scenebildet, mens en haug høyballer fungerer som eneste øvrige scenemøblement.
Subtile lydeffekter og en stemningsskapende harmonisang drar publikum ytterligere inn i illusjonen."

"Teater Innlandets oppsetning av Om mus og menn framstiller en gripende historie, der sterke skuespillerprestasjoner gjør følelsesmessig inntrykk på publikum.

Den kan absolutt anbefales."

Dag og Tid - Bent Kvalvik: Sårt om livskamp og evig venskap
"Steinbecks Om mus og menn er framleis universell tvers gjennom tid og stad."
"Det enkle er ofte det beste, særleg i stykke der det først og fremst er menneska sjølve som skal skape miljøet. Det gjer dei til gagns, i eit uvanleg samkøyrt ensemblespel."
"Det er likevel ikkje mogleg å gå utanom dei to som ber hovudrollene. Tom Styve som det store barnet Lenny tek typen på kornet, heilt ut i fingerspissane, og dei desperate kjensleutbrota hans kjem så vi kjenner det i magen. Åsmund Brede Eike har under den irritable og utolmodige overflata eit enormt kjærleiksarsenal, og når han talar om framtidsdraumane, kor bra dei skal få det når dei endeleg ein dag fiksar livet sitt, er det ikkje lett å svelgje unna klumpen i halsen."
"Line Heie Hallem som den menneskeleg umogne kvinna, kona til Curley, er eit sitrande farelys i det grå, trauste mannsmiljøet."

"Dei fattige, kvilelause kumpanane George og Lenny vart ikkje mottekne med jubel på gardane der dei kom. Men det bør dei bli no, på turné med Teater Innlandet."

Hamar Arbeiderblad - Kristian Einang: Fengslende vennskap
"Teater Innlandet sikter høyt og treffer blink med sin gripende, morsomme og fengslende oppsetning av «Om mus og menn»"
"Regissør Anne-Karen Hytten har gjort markante fortellergrep rundt den gripende historien, og her treffer hun blink på det aller meste. Med enkle, men allikevel særdeles effektive virkemidler fortelles historien på overbevisende vis." ... "Skuespillerne gjør nemlig en aldeles strålende jobb, og i sentrum av den gode prestasjonen står Tom Styve og Åsmund Brede Eike i særdeleshet. Sammen driver de historien på strålende vis, og den intensive kjemien de to skaper seg imellom gir virkelig gode resultater."

"Det er vanskelig å ikke la seg fengsle av karakterenes sterke bånd, og i løpet av 90 minutter rekker man å bli oppriktig glad i både Lennie og George. Kanskje spesielt glad i Lennie som på håpløst vis er helt avhengig av kompisen som vegviser. Tom Styve gir liv til den enkle karakteren på en meget overbevisende og engasjerende måte, og framstår samtidig som oppsetningens aller største beholdning. Her er allikevel alle med for å dra lasset, og man bør ha en rimelig god unnskyldning hvis man som kulturinteressert ikke får med seg «Om mus og menn» i løpet av senvinteren." Les hele anmeldelsen her

Gudbrandsdølen Dagningen - Per Ivar Henriksbø: Glitrende Steinbeck
"Teater Innlandet har laget sterk, god og underholdende scenekunst av den verdenskjente amerikanske forfatteren John Steinbecks kanskje tristeste fortelling."

"I rollen som den psykisk utviklingshemmede landarbeideren Lennie, tar lillehamringen Tom Styve et nytt kunstnerisk steg. De som bare har sett ham spille i farser og revyer, får møte en tydelig og solid karakterskuespiller. Visst er han også morsom og sterkt medvirkende til humoren i stykket. Like fullt gjør han Lennie til det levende mennesket Steinbeck skildrer" ..."Ensemblet på åtte skuespillere (sju av dem menn) gir plass til hverandre. Dermed blir vi kjent med hver og en selv om romanen er mer omfattende."

"Regissøren tydeliggjør drømmene, håpet, vennskapet, solidariteten og livet nederst i samfunnet."

"Grepet med å bruke trubaduren Pete Seegers sanger og musikk, og den tilhørende koreografien, er en kunstnerisk genistrek. Halmbuntene gir gledelig overraskende scenografiske muligheter, mens «bakteppet» skaper et magisk scenebilde."


Dagbladet - Lillian Bikset: Alle de ensomme (Terningkast fem]
"Åsmund Brede Eike formidler hans (George's) frustrasjon med tålmodighet og hans tålmodighet med frustrasjon, og han lar tilskueren forstå at det ikke bare er Lennie som er avhengig av George. George trenger også Lennies tillit.

Tom Styve gir barnaktig uskyld til sin rolletolkning. I stemmen legger han barnets undring og iver. Så ofte lar han kropp og ansikt signalisere tanketomhet at det også blir åpenbart at - og hva - Lennie tenker, når han tenker.

Line Heie Hallem spiller kona til Curley, en rolleskikkelse så objektifisert at hun ikke en gang har sitt eget navn. Oppgaven er å være pen og å være død. Men Hallem klarer å gi rollen en drømmende nervøsitet som løfter den. I sitt skjøre tilløp til opprør er hun kanskje den ensomste av alle."

"Det er en allmenngjørende renhet over dilemmaene i «Om mus og menn», en klarhet i personskildringene og en tydelighet i følelsene som gir forestillingen et preg av parabel."
BILDER / FILM:
KOMMENTARER:
Tittel
Innhold