Fire forsøk på å gjøre en forskjell

Fire nordmenn i et urolig afrikansk land. Fire ulike verdensbilder gir fire ulike meninger om hvordan de kan gjøre en forskjell. Optimisme og kynisme kolliderer, og engasjementet blir utfordret når en utrygg verden trenger seg på.

Et etterlengtet familietreff utvikler seg til heftige diskusjoner om u-lands og i-landsproblemer i en tankevekkende og underholdende forestilling. Her kan du se en smakebit

I Fire forsøk på å gjøre en forskjell møter vi søstrene Ylva og Cathrine som jobber med nødhjelp og bistand, Cathrines mann, Tommy, som er diplomat og fredsforhandler, og Ylvas kjæreste, Jesper, som jobber i NAV i Hamar.

Dramatiker Mikkel Bugge og regissør Gard B. Eidsvold har intervjuet folk innen bistandsbransjen, diplomati og nødhjelp i forbindelse med arbeidet med Fire forsøk på å gjøre en forskjell. Stykket stiller spørsmål ved bistandsarbeid, og karakterene har klare og ulike meninger om hvordan de best kan gjøre en forskjell. Ulike verdensbilder kolliderer rundt middagsbordet, og familiesammenkomsten blir til en dragkamp mellom idealer.

Selv om Fire forsøk på å gjøre en forskjell problematiserer norsk bistandsarbeid, handler stykket like mye om betente mellommenneskelige relasjoner. Mikkel Bugge skildrer rastløse mennesker som er aller mest til stede i sine egne liv når de er på jobb. Følelsen av utilstrekkelighet er hemmende, og ambisjoner og pleie av eget selvbilde bidrar til å forkludre forholdet til menneskene som står dem nærmest.

Det er med letthet og mye humor dramatiker Mikkel Bugge skildrer disse menneskene og de problemene og dilemmaene de står overfor. Selv om man står midt oppe i krig og fattigdom, er hverdagslig kjekling, utroskap og oppussing fortsatt en del av livet.

Fire forsøk på å gjøre en forskjell var på turné i Innlandet i februar og mars 2017.

Støtte av Dramatikkens hus og Fritt Ord.

MED: Marit Synnøve Berg, Ester Grenersen, Tom Styve, Terje Ranes
AV: Av Mikkel Bugge Regi: Gard B. Eidsvold Scenografi og kostymedesign: Kristin Bengtson Lysdesign: Olav Nordhagen Lyddesigner og dramaturg: Morten Kjerstad Tekstdramaturg: Kai Johnsen
BILLETTER: Ordinær pris kr. 300,- eks. avg.
ANMELDELSER: Østlendingen - Brynhild Marit Berger Møllersen: Gjør virkelig en forskjell
"«Fire forsøk på å gjøre en forskjell» reiser mange aktuelle spørsmål, formidlet med dramatikk, varme, kulde og humor om hverandre.

Teksten fra Mikkel Bugge er sterk og tydelig.
Men grunnen til at det virkelig hugger i brystet er skuespillerprestasjonene. De tildels hjerteskjærende relasjonene leveres på så ekte vis at vi kjenner oss igjen i hele persongalleriet.
Når handlingen, følelsene og situasjonene skyter imellom dem så kjapt at de matcher geværsalvene utenfra, ja da sitter publikum ytterst på stolsetene. Du går da heller ikke uberørt fra salen.

Her blir vi utfordret, gledet og opprørt. Men det er til fulle verdt det."
Les hele anmeldelsen (og et intervju med Tom Styve) her

Lillehammer byAvis - Kristine Tingvik Aas: Sterkt og overbevisende om bistand og medmenneskelighet Terningkast seks
"Når teater klarer å røske tak, sette seg og bli der - da er det vakkert, da."
"«Fire forsøk på å gjøre en forskjell» er en nyansert forestilling, som er tydelig i det den vil oppnå. I halvannen time balanseres humor, provokasjon og tårer med hensikt å reise et hav av spørsmål, som nekter å la seg besvare. Selve gråsonelandskapet er budskapet, og stykket klarer med det å etterlate tilskueren i en boble av kritisk tenkning – over seg selv og dem rundt seg"

"«Fire forsøk på å gjøre en forskjell» er av typen seanse som setter seg fast, og nekter å gi slipp – gravende og utforskende, kritisk og konfronterende, rørende og underholdende. Dramatiker og forfatter Mikkel Bugge står bak manus, og skuespiller og regissør Gard B. Eidsvold for regi. I spotlighten spilles det sterkt og overbevisende av skuespillerne Marit Synnøve Berg, Ester Grenersen, Terje Ranes og Tom Styve. Også Kristin Bengtson fortjener heder for kreativ scenografi, sammen med teknikerne som effektfullt forsterket scene og historie med alt fra stemningsfull jazz og rystende metall til autentisk atmosfærelyd og ekspressivt scenelys."

Hamar Arbeiderblad - Kristian Einang: Nødhjelp i heimen Terningkast fem
"Med en treffende blanding av humor og grovalvor berører Teater Innlandets «Fire forsøk på å gjøre en forskjell» et aktuelt tema."
"Krig og elendighet er både fjernt og uvirkelig fra vårt stamsted i trygge Norge, men dette er en forestilling som tar publikum nærmere elendigheten. I alle fall den delen av krigen vi er i stand til å forstå, med ofre vi kan kjenne oss igjen i. Selve skuddvekslingene holdes riktig nok unna scenekanten, men med en god blanding av typisk norske problemstillinger, klein humor og gravalvor kommer man nærmere både handlingen og karakterenes historier."
Her kan du lese hele anmeldelsen

GalleriEKG - May-Britt Bjørlo Henriksen: Brutalt refleksivt teater om bistand og mellommenneskelige relasjoner
"Det var rett og slett et ensemble som leverte til høyeste karakter for en fullsatt sal vi fikk se i urpremieren på Hamar torsdag kveld. Om folk går mann av huse for å få sett dette stykket når det nå legger ut på vegen i Hedmark og Oppland, er det ikke noe som overrasker ved det. Forestillingen er særdeles aktuell i en tid da mennesker på flukt søker beskyttelse over hele verden, mens det fra flere politiske partier såvel som ytterliggående grupper skrikes ut at man skal hjelpe flyktninger der de er."

"Stykket vokste fra scene til scene, og skuespillerne går inn i karakterene på et slikt vis at det var uvirkelig og vanskelig å forestille seg at forestillingen var over etter halvannen time. Historien var tett og troverdig om både krig, bistand og mennesklige relasjoner, med gode skuespillerprestasjoner som ble løftet av den enkle scenografien. Den gode bruken av lys og lyd fortjener også ros, og var med på å forsterke handlingen og skape spenningsøyeblikk.

Det er uten tvil en rå og brutal forestilling, hvor den enkelte karakteren på mange måter blir avkledd , og frykten som bobler under overflaten kommer til syne. Det er en strålende forestilling! Gard B. Eidsvold trer frem som en eminent regissør som på et usentimentalt vis presenterer alvorlige spørsmål på en underholdende måte, uten å dra noen konklusjoner, hverken moralsk eller politisk."
Her kan du lese hele anmeldelsen

Minerva - Jane Meyer: Bak bistandens fasade
"Stykket får frem flere sider ved norsk bistand. Konfliktdemping, kompromisser, penger, sikkerhet og ressurser settes opp mot hverandre."
"Marit Synnøve Berg gjør en fremragende jobb i rollen som Cathrine. Hun får frem Cathrines engasjement, sårbarhet og lengsel på en måte som gjør at vi, innimellom, holder pusten. Prosjektet hennes for kvinners rettigheter er ikke svart hvitt, men har, gjennom årene med virkelighetene tett på, fått flere nyanser av grått. Cathrine og Tommys fasade synes godt i scenografien. De er vellykkede mennesker og omgir seg med stor rikdom, men bak fasaden herjer en annen konflikt – om utroskap, kjærlighet, forventninger og frykt."
"Millioner av mennesker er jaget på flukt i dag. De søker trygghet over hele verden, og politisk og følelsesmessig dras vi mellom hvilke virkemidler som best skal hjelpe dem. Skal vi hjelpe dem her eller i nærområdene? Med mer penger eller med overføring av kunnskap?
Fire forsøk på å gjøre en forskjell gir ikke noe svar, men fire meget gode skuespillere klarer å formidle noen av utfordringene og å forsterke inntrykket av at vi burde fått mer effekt av innsatsen."
Les hele anmeldelsen her

Gudbrandsdalen Dagningen - Per Ivar Henriksbø: Hett om bistand
"Teater Innlandet fortsetter å gjøre scenen til et sted for aktuelle samfunnssaker."
"...engasjementet trer fram som motsats til apatien... Bør noe gjøres, eller er det best å stikke av når trusselen kommer nær? Skal man blotte eller gjemme seg når den illegale militsen har trengt gjennom porten og står utenfor døra?
...Stykket svarer ikke ja eller nei, for eller imot, på de nevnte spørsmålene, men utfordrer oss som er publikum til å engasjere oss."
"Scenografien er kreativ, fiks og velfungerende. Lys og lyd hjelper oss med forflytningen til Afrika. Eidsvold/Bugge gjør sitt til å fornye moderne norsk scenedramatikk."
BILDER / FILM:
KOMMENTARER:
Tittel
Innhold