De elendige

Victor Hugos klassiker om politimannen Javert og straffangen Jean Valjean setter søkelys på aktuelle spørsmål: Kan vi forsvare en som, i kampen for et anstendig liv, begår straffbare handlinger? Er det alltid riktig å kreve at man gjør opp for seg?

En person flykter fra en brutal hverdag. Han lyver om sin identitet for å kunne starte et nytt liv et annet sted.
Etter mange år i trygghet blir løgnen avslørt, og som straff blir han utvist. Fallet er bunnløst.

Men det er ikke bare den dømte som har mistet fotfestet. Den som straffet vakler også. Var dette riktig?

Velkommen til en visuell og vågal forestilling som stiller oss overfor etiske dilemmaer i vår tid.

I vår versjon av De elendige blir Victor Hugos historie flettet sammen med historien til Khalid Haji Ahmed. Han kom til Norge og Hedmarken som asylsøker i 2002. Han sa han kom fra Somalia, at han trengte beskyttelse og opphold i Norge og at hans navn var Khaled Taleb.

I 2013 ble han anklaget for å ha løyet om hvor han kom fra og hvem han var da han søkte asyl. Han innrømmet da at hans hjemland var Djibouti, og vi fikk vite hans egentlige navn: Khalid Haji Ahmed. Han ble dømt til fire måneders fengsel og fratatt sitt norske statsborgerskap. Han reiste så hjem til Djibouti.

Forestillingen ble spilt på kulturhus våren 2018.

Les mer her

MED: Anders Kippersund, Inga-Live Kippersund, Solveig Laland Mohn, Ivar Furre Aam og Khalid Ahmed
AV: Artilleriet Produksjoner Regi: Thomas Holtermann Østgaard Musiker og komponist: Jørgen Skjulstad Scenografi: Quiet ensemble Kostymedesign: Marianne Stranger Projektormapping: Mads Faste Liang Nilsen Filmskaper: Thomas A. Østbye Lysdesign: Olav Nordhagen Forteller: Torleif Kippersund Dramaturg: Elin Amundsen Grinaker
BILLETTER: Ordinær pris: kr. 300,- eks. avg. For flere billettkategorier, klikk på BILLETTER til høyre for ditt spillested
ANMELDELSER: Hamar Arbeiderblad - Geir Vestad: Klassisk og aktuell - Terningkast fem
"Visuelt sterk premiere"
"...en imponerende heftig og stilig forestilling"
"Det spesielle ved oppsettingen er hvordan Hugos klassiske fortelling kobles til historien om Khalid Ahmeds historie; han som etter å ha blitt godt etablert i Hamar, ble utvist fra Norge i 2015 for å ha løyet om hvem han egentlig var"
"...skapes en forestilling med både emosjonelt spenn og komprimerte moralske problemstillinger"
"helt mot slutten får denne versjonen av «De elendige» et helt nytt uttrykk.I en ytterst heftig avslutningssekvens topper det seg med imponerende lys- og lydeffekter som gir forestillingen både en vridning og et visuelt løft."

Gudbrandsdølen Dagningen - Et intenst show om urettferdighet
"De elendige i Thomas Holtermann Østgaards regi er en forunderlig poetisk og magisk forestilling."
"Komponist Jørgen Skjulstad sitter på scenen og styrer musikken, mens han veksler mellom å spille på oud og på et menasjeri av elektronikk. Det er virkningsfullt."
"Alt i alt en sterk forestilling, en opplevelse til ettertanke."

Oppland Arbeiderblad - Hans Olav Granheim: Plikten framfor alt - alltid?
"Victor Hugos Paris overført til Hamar GJØVIK: Er det alltid lovens bokstav som skal gjelde, eller er det mulig å vise litt nåde en sjelden gang?"
"Teater Innlandets oppsetning av De elendige har klare paralleller til en utvisningssak fra Hamar" ... "jussen ser ikke på gode gjerninger og brennende samfunnsengasjement, men på hva loven sier med klare ord"
"Det er blitt en litt spesiell forestilling, nærmest uten kulisser, men med spennende bruk av lys og levende bilder på lerret."
"En sann historie basert på en fiktiv. Ingen happy end, men kanskje mer til ettertanke om både rettferdig juss og asylpolitikk."
BILDER / FILM:
KOMMENTARER:
Tittel
Innhold