Til toppen
bilde bilde

Del med en venn

Våren på Teater Innlandet

En magisk feiring av barns lek. Et eksistensielt brettspill i menneskestørrelse. Slitne, vulgære havfruer. Gjestespill i verdensklasse. Og en sprell levende Adolf Hitler. Her er våren på Teater Innlandet.

– Vi går mot lysere tider og skimter til og med lyset i koronatunnelen. Jeg gleder meg stort til å åpne dørene til teatret på vidt gap med et knallsterkt og spennende vårprogram, sier teatersjef Thorleif Linhave Bamle.

Lekens kraft

Illustrasjon: Eva Meier

Allerede 24. februar starter våren på Teater Innlandet – med en verdenspremiere.

Karons sandkasse er en magisk familieforestilling om hvordan barn møter døden, skrevet i samarbeid med to barn som selv har opplevd å miste et søsken. Fortalt gjennom deres eget språk er Karons sandkasse en hyllest til barns lek og fantasi i møte med det aller vanskeligste.

– Døden er det eneste sikre i livet. På Teater Innlandet tror vi på å leke i fullt alvor. Vi har fått med oss Torkil Sandsund og Miriam Prestøy Lie, to av Norges fremste teatermakere, til å lage et livsgnistrende eventyr fullt av lek og magi, sier Linhave Bamle.

Karons sandkasse rommer alt av følelser, men det er ikke skremmende, understreker dramatiker Miriam Prestøy Lie.

– Vi vil vise at det går fint an å leke, også i sorgen. Derfor handler dette stykket mest av alt om barn, leken og livet.

Karons sandkasse reiser Innlandet rundt med hele teatrets ensemble fra 24. februar til 3. april.

Foto: Atle Auran

De store spørsmålene i livet står også på spill når the Krumple turnerer Innlandet i april og mai.

– Vi hadde gleden av å ha the Krumple på kort besøk i fjor; det er et internasjonalt kompani kjent for et poetisk og visuelt slående uttrykk. Årets co-produksjon MEGAMEGA tar for seg vendepunktene i livet hvor alt snur og blir helt annerledes, og er laget som et slags brettspill i menneskestørrelse; det blir en forestilling spekket med magi og overraskelser, sier Linhave Bamle, som også har sikret seg flere internasjonale gjester i vår:

Storfint besøk

Fra Story, story, die. Foto: Mads Bäcker

Lørdag 12. mars kommer den norske stjerneregissøren Alan Lucien Øyens prisvinnende kompani winter guests til Hamar med Story, story, die, hvor sju internasjonale dansekunstnere dealer med kjærlighetens kår i skjermenes tid.

I mai presenterer Teater Innlandet regissør Yngvild Aspeli (opprinnelig fra Hamar) og den franske figurteatergruppen Plexus Polaires versjon av Herman Melvilles romanklassiker, Moby Dick.

Det blir en utsøkt visuell totalopplevelse med sju skuespillere, femti detaljrike dukker, intrikate videoprojeksjoner og en hval i ekte størrelse!

Fra Moby Dick. Foto: Christophe Raynaud de Lage

12.–15. mai blir en helg i teaterfagenes tegn på Teater Innlandet. Fagfest er en serie samtaler, kurs og foredrag for scenekunstnere og andre kunstinteresserte i Innlandet.

I tillegg blir det kostymesalg fra kostymeavdelingens rikholdige lager, og dermed mulighet til å sikre seg et helt unikt og 100 prosent eksklusivt 17. mai-antrekk.

Hitler og havfruer

På Teater Innlandet varer våren langt utover seinsommeren, og 25. august er det premiere på en splitter ny forestilling fra teatrets eget laboratorium, TI Lab.

Forestillinga er så splitter ny at den enda ikke har fått noe navn, men Teater Innlandets egen husdramatiker, Daria Glenter og regissør Ivar Furre Aam er i full gang med skriveprosessen.

– Vi skal helt ned på dypet, der havfruene holder til. Mange kjenner jo disse mytiske skikkelsene fra H. C. Andersen og Disney. Våre havfruer er nok både mer slitne, styggere og slemmere, men de har ikke gitt opp å forføre av den grunn.

Det er alle paradoksene ved havfrueskikkelsen som forfører Glenter og resten av TI Lab.

– Havfrua har tilgang til verden under havet; hun er grenseløs, men kan aldri bli en fullverdig del av menneskenes verden. Hun er den ultimate outsider. Havfruer finnes overalt, helt sikkert i Mjøsa, også, hevder Glenter.

Seinere i sommer, 1.-4. september, er det duket for en fire dagers scenekunstfest på Hamar, når verdenshistoriens andre Politisk korrekt teaterfestival går av stabelen.

– Vi hadde en fantastisk, men først og fremst politisk korrekt, festival i november i fjor, men har kommet frem til at det er mer politisk korrekt å ha festival når det er litt varmere i været, sier dramaturg Jørgen Strickert, som er i gang med programarbeidet.

– Målet er å toppe fjorårets program med mangfoldige og modige show fra inn- og utland. Vi har allerede booket Adolf Hitler og Jesus Kristus, så det lover godt, sier Strickert.

4 for 2

Teatersjefen er sprekkeferdig av stolthet over programmet i det som kanskje blir hans første sesong uten at korona setter betydelige kjepper i hjulene.

– Vi trenger et knallsterkt program nå mer enn noensinne. Vi har en stor jobb foran oss med å få publikum inn i teatersalene igjen. Teatret er livsviktig, ikke bare for hver enkelt av oss, men også for oss som tenkende, reflekterende og debatterende samfunn.

For å senke terskelen inn til teatret enda noen hakk, slår Teater Innlandet til med en «tilbake til teatret»-kampanje som gir publikum mulighet til å kjøpe fire billetter til prisen for to.

– Hvis dere er to som skal i teatret sammen, har dere altså mulighet til å invitere med dere to venner – uten å betale mer. Så nå kan du dele teateropplevelsen med enda flere. Det er en god deal! Og jammen har vi ikke en veldig god teatervår foran oss også.

Arrangørweb