Til toppen
bilde bilde

Del med en venn

Skog og glamour

Intervju med skuespiller Sigrid Kandal Husjord

Av Arve Fuglum. Publisert 23.4-2024

Hun var en kjent skikkelse i Danmarks teaterliv. Men da hun flyttet hjem til Norge, lurte hun på om skuespillerkarrieren var over. En kortfilm med handlingen lagt til en trikk i Trondheim fikk store positive konsekvenser. For et drøyt år siden gikk hun på rød løper i Los Angeles. Nå er Sigrid Kandal Husjord klar for turné med Teater Innlandets versjon av Pinocchio.

Det er ikke hverdagskost at vi har en Oscar-nominert skuespiller i ganger og prøvesal ved Teater Innlandet, så det temaet må vi selvsagt innom. Men karrieren til Sigrid startet lenge før hun satte seg bak styrespakene på Nattrikken.

-Jeg hadde veldig lyst til å studere teater, og hadde en god venninne som allerede bodde i København. Det var det som gjorde at jeg søkte på skuespillerutdanning i Danmark. Faktisk begynte jeg på to skoler samtidig, sier Sigrid, og humrer litt når hun forteller om sine påbegynte studier i psykospirituell coaching. -Jeg kuttet det ut etter et halvt år.

Stadig flere bærende roller
Skolen hun ble værende på heter The Commedia School, og fordypningsfagene hennes var dans og fysisk teater. Allerede under det andre året av utdannelsen fikk hun en jobb i oppsettingen av Hamlet, og hadde dermed også en fot inne i bransjen. -Det ene førte det andre med seg, og jeg fikk stadig mer bærende roller. Jeg skulle jo egentlig bare være i København i to år, men endte opp med 13!

I løpet av disse årene skaffet hun seg et solid navn både i teater- og filmkretser på den andre siden av Skagerak. Som frilansskuespiller turnerte hun rundt i hele Danmark, og medvirket også i flere TV-serier. Så – i 2018 – ble Københavns storbyliv byttet ut med Norge, og hun følte til en viss grad at hun måtte begynne på nytt.

-Det ble en voldsom overgang, av flere årsaker, og på et tidspunkt trodde jeg faktisk at skuespillerkarrieren var over. Én ting var kontrastene mellom å bo midt i København og flytte til Lian, langt oppi skogen, i Trondheim. I tillegg var sønnen min nyfødt, jeg måtte opereres i begge knærne, og merket at jeg var på langt nær så kjent i det norske miljøet som i det danske. Så ja, det var en profesjonell risiko å flytte hjem, og en stund var det langt mellom jobbene, minnes Sigrid.

Fra Gråkallbanen til Oscar-nominasjon
Vinteren 2019, midt imellom de to kneoperasjonene, fikk hun spørsmål om hun ville være med i en kortfilm. Ett av opptaksstedene var trikkens endestasjon, like ved der hun selv bodde. Resten av historien kjenner mange: Nattrikken vant først prisen for beste kortfilm under Tribeca-festivalen i New York, og fire år etter at opptakene ble gjort på Gråkallbanen i Trondheim ble den nominert til Oscar. Med Sigrid i den bærende rollen.

-På det tidspunktet hadde jeg greid å etablere meg noenlunde også i Norge, og spilte forestilling på Det Norske Teatret. Film tar jo tid, så jeg var jo for lengst i gang med andre prosjekter da vi kom så langt som til den Oscar-nominasjonen. Men Nattrikken betød mye for meg faglig og jobbmessig, og opplevelsen av å være på plass under en Oscar-utdeling var utrolig. Det var kjempegøy! Glamour, rød løper og verdensstjerner både til høyre og venstre!

To roller i Pinocchio
Et fantastisk minne, selvfølgelig, men det er likevel fortid. Nå står det en turné i Innlandet på programmet, i Pinocchio, der hun har to roller. Det er første gang hun har oppdrag for Teater Innlandet, men helt ukjent med regionen er hun ikke.

-Jeg er jo egentlig en nordlending fra Harstad, oppvokst i Trondheim og har bodd lenge utenlands. Men jeg har familie som bor og har bodd flere steder i Innlandet. Brøttum og Aust-Torpa. Jeg har vært mye på Dokka opp igjennom årene, og gleder meg veldig til både å komme dit og til å se andre deler av dette store fylket, sier Sigrid, som brukte kort tid på å føle seg hjemme i prøvesalen til Teater Innlandet.

-Det er et veldig fint, trygt og åpent miljø, hvor det er plass og tid til å komme med tanker og ideer. Regissør Huy er veldig inkluderende, og har gjort dette til en inspirerende prøveperiode. Alle får si sitt, og det er skapt en ordentlig lagfølelse. Så håper og tror vi det også gir seg utslag på scenen og for publikum. Vi har også hatt flere gjennomganger med eksperter i salen (barn fra Storhamar skole, red.anm.), og fått innspill og spørsmål av alle mulige slag!

Stor variasjon
Sigrids to roller i Pinocchio er ganske forskjellige; den litt merkelige «Blobb», og en ikke så rent lite selvopptatt «Linboli». Variasjonen er stor, noe som tiltaler henne.

-Ja, jeg synes det er gøy å spille to så forskjellige roller i ett teaterstykke. Og på scenen blir det mye bruk av både tekstiler og lys, og en del fysisk spill. Alt dette er ting jeg liker veldig godt å jobbe med, og som jeg tror vil gi en kreativ «boost» for barna i salen, sier en engasjert Sigrid Kandal Husjord.

Så er det et godt stykke fra Oscar-fest i Los Angeles til turnéforestillinger fra et skogsmiljø på Fagernes, Dokka, Tynset og andre kulturhus i Innlandet, men en lurt smilende Sigrid lover én ting:

-Det blir litt glamour!

Arrangørweb