Til toppen
bilde bilde

Del med en venn

Publikumstall 2019

VI SER TILBAKE PÅ 2019

Det samlede publikumstallet for Teater Innlandet i 2019 er 35 703. Med en økning fra 2018 på 2 776 publikummere er vi svært fornøyde med 2019!

-Ser vi bort fra det første året i Hamar kulturhus, da vi feiret med Det året det var så bratt som blant annet gjestet Oslo i to runder, ble 2019 et rekordår. Det er fortsatt slik at vi med de ressurser vi råder over ser publikumstall i størrelsesorden 30 000-35 000 som mest realistisk, sier Janne Langaas, som var teatersjef ut 2019.

Repertoaret i 2019 var variert. Teatret presenterte 4 egenproduksjoner og 10 co-produksjoner. 6 av forestillingene var premierer, 4 av disse urpremierer.

Teater Innlandet er stolte av å være et av de teatrene som co-produserer mest. Dette gir teatret en unik kunstnerisk bredde. Året 2019 startet der 2018 slapp, med teatrets kanskje viktigste oppsetning. Kim F (co-produksjon med Den Nationale Scene) var grensesprengende om homofiles rettigheter. Forestillingen hadde urpremiere på DNS 15. desember 2018 og var på turné i Innlandet fra januar 2019. Forestillingen er et sterkt og lekent innblikk i Kim Frieles liv og hennes kamp for kjærligheten og homofiles rettigheter. Anmeldelsene og mottakelsen var svært gode.

Foto: Gisle Bjørneby

Publikumsvinneren Jungelboken (co-produksjon med Riksteatret) preget våren. Familieforestillingen ble en leken fest, med sanger som framkalte gode minner hos det voksne publikummet, og som glade barn nynnet på mens de forlot salen etter forestillingen. Jungelboken turnerte først i Innlandet, mens den høsten 2019 besøkte resten av landet med Riksteatret.

Vårens danseforestilling, Gestr (co-produksjon med Frikar), tok for seg spørsmålet om gjestfriheten er i ferd med å forsvinne fra samfunnet vårt, og publikum ble utfordret på å være åpne og imøtekommende når danserne involverte de frammøtte på scenen underveis. Høstens danseforestilling, En…som, (co-produksjon med Panta Rei Danseteater), omhandlet et annet høyaktuelt tema; her fortalte fire dansere om personlige opplevelser av ensomhet gjennom tale og et dansespråk som gikk rett til hjertet på både ungt og eldre publikum.

Teatret hadde flere co-produksjoner for barn og unge på veien i 2019. Fjorårets feiring av Sandbeck, De kaller meg Påsan (co-produksjon med Feil Teater), lokket publikum til grendehusene våre. Hver kveld ble det servert kveldsmat etter forestillingen samtidig som barna fikk møte Påsan og Fru Martinsen, og publikum fikk på den måten en god totalopplevelse med noe sosialt «på kjøpet». I tillegg turnerte forestillingene Kandisia (co-produksjon med Flaatenbjørk Kompani), Du har stor mage (co-produksjon med Turnékompaniet), Bertil og Borte (co-produksjon med Fryd Scenekunst) og En…som (co-produksjon med Panta Rei) på skoler i regionen gjennom DKS.

Teatret var involvert i 5 forskjellige samarbeid og presenterte 6 gjestespill. Av gjestespillene trekkes barneforestillingen Plutselig barneteater av Plutselig Barneteater fram, – denne vil de yngste få se mer til i 2020, som en del av teatrets jubileumsgave til Innlandspublikummet.

Spesielt i 2019 var høstens scenekunstdager, Zoom INN, hvor teatret laget miniteaterfestivaler i kommunene Elverum, Kongsvinger, Gjøvik og Sel. 30 scenekunstnere/kompanier med tilknytning til disse kommunene deltok med forestillinger og arrangementer for både voksne og barn, støttet av Teater Innlandet. Fire av teatrets egne produksjoner ble også presentert i løpet av markeringsukene. Det ble gjennomført 69 ulike arrangement.

Våre produksjoner fortsetter å gjøre teatret synlig utenfor Innlandet. Dette gjelder blant annet Kim F som i tillegg til Innlandsturneen spilte på Vega scene i Oslo, Jungelboken som gjennom Riksteatret ble vist over hele landet, og to nye versjoner av vår forestilling KORPS, som har spilt for over 5500 publikummere på turné i Hordaland, Østfold, Akershus og Rogaland.

Ensemble fra Den enfoldige morderen
Foto: Gisle Bjørneby

Etter nok et år med stor variasjon i vårt tilbud til publikum, i noe som kan kalles et «samarbeidets år», avsluttet vi med egenproduksjonen Den enfoldige morderen, teatersjef Janne Langaas’ avskjedsforestilling, og teatrets største satsing noensinne. Stykket ble en gripende og vakker fortelling om ondskap, med musikk av Nils Petter Molvær og med Petter Næss på regi. Teatret har nok ikke opplevd sterkere tilbakemeldinger fra publikum og presse noensinne, og man kan si at forestillingen oppsummerer hva virkelig godt teater er.

Statistikken for 2019 viser at vi har spilt flere forestillinger for flere publikummere. Antall publikum fordelt på de to fylkene har de siste årene vært forholdsvis stabilt.

Publikumstall:

81 åpne forestillinger på turné i Oppland: 8 764 (7 267) 

106 åpne forestillinger på turné i Hedmark: 13 422 (10 303)

48 åpne forestillinger på Hamar kulturhus: 6 664 (7 294)

89 Lukkede forestillinger (DKS, barnehager og eldresentre): 4 920 (3 420)

16 åpne forestillinger utenfor Innlandet: 1 933 (4 643)

(I tillegg kommer det vi kaller B-tall, som er våre co-produksjoner vist utenfor Innlandet uten at teatret er involvert i turnéen.)

Kunsten skal løfte oss opp og sette oss ned et annet sted, et sted vi ikke kjente fra før.

-Vi har siden jeg tok over ledelsen av Teater Innlandet sagt at «alle trenger et spark i sjelen». Det er en visjon jeg er stolt av. Vi skal mer enn å underholde. Underholdning løfter oss opp og setter oss ned der vi er. Kunsten skal løfte oss opp og sette oss ned et annet sted, et sted vi ikke kjente fra før. Vi har ønsket å berøre og bevege publikum, og jeg synes vi har fått det til. Vi har selvfølgelig bommet et par ganger. Det ligger i kunstens natur at man må ta sjanser for å lykkes, og sjanser innebærer noen feilskjær. Men sett i ettertid er jeg like stolt over de forestillingene vi ikke fikk til, for de har vært modige valg som har bragt oss videre. Utallige spennende bekjentskap er stiftet siden 2011, og ringen er sluttet ved at vi også i mitt avslutningsår i stor grad samarbeider med landets og Innlandets beste kompanier og frigrupper. Når jeg nå avslutter min periode som teatersjef har vi spilt til sammen 3 651 forestillinger for 302 474 publikummere. Det er store tall, og det er tall både vi som teater og Innlandet kan være stolte av, sier Janne Langaas til slutt.

Arrangørweb