Til toppen
bilde bilde

Del med en venn

Mye teater i 2021 – tross alt

Summingen i salen når seteradene fylles opp. Småprat på lavt volum; jo flere som prater jo høyere blir lyden. Slikt hører skuespillerne bak scenen. Spenningen, forventningene og de vanlige spillenervene kommer – uansett.  

Det hører med å smugtitte ut i salen før forestilling. Fylles det opp? Også profesjonelle scenekunstnere får et ekstra løft av å se en fullsatt sal. Publikum gir energi bare ved sin blotte tilstedeværelse. 2021 var et teaterår der alle slike forventninger måtte redigeres. «Utsolgt» betød noe helt annet enn «fullsatt». 

Teater Innlandet, hele fylkets turnéteater, leverer scenekunst på døra. Til tross for vanskelighetene som hjemsøkte kulturlivet i så godt som hele 2021, har Teater Innlandet spilt forestillinger i 32 kommuner i Innlandet. Flere var planlagt besøkt, men, som vi dessverre er blitt vant til, kom det avlysninger på grunn av pandemien. Det har ikke vært lett å opprettholde det tilbudet teaterinteresserte innlendinger fortjener i det andre Koronaåret. 

Sofie Huijs og Julie Bjørnebye i Oksesult. Foto: Atle Auran

Nesten 300 forestillinger 
Under restriksjoner, bak munnbind og med utfordrende skjær i sjøen, har det altså blitt spilt teater. Ganske mye også. Nesten 300 ganger har lyset blitt slukket og en forestilling startet i regi av Teater Innlandet. Og selv om publikum har blitt møtt med inngripende begrensninger, har det møtt opp folk. Totalt ligger vi godt unna tall vi normalt skal levere, men med avlysninger av store produksjoner, begrensninger i saler, og en lang periode med streik, har vi likevel opprettholdt vårt mandat gjennom hele året. Når pandemien nå går inn i sitt tredje år, ser vi store utfordringer i horisonten. Når samfunnet en dag åpner opp igjen, har vi en stor jobb med å trekke publikum tilbake inn i salene.  
 
Teater er et lagarbeid, som så mye annet. Bak enhver teaterproduksjon ligger det mye jobb. Avtaler, koordinering, turnéplanlegging, scenografi, lys, lyd og markedsarbeid. Ikke nødvendigvis usynlig arbeid, men de som er mest synlige er naturligvis skuespillerne. Det er de som står i frontlinjen. Det er de som stirrer utover en full, halvfull eller glissen teatersal og skal gi publikum det som er terpet på i ukesvis og planlagt over år. Som skal være på topp, treffe med timingen av replikkene, treffe med stemmebruken, fange og fengsle publikum ved hjelp av sine basale hjelpemidler: Kropp og stemme. I alle prestasjonsyrker er det også et viktig psykologisk aspekt. I alle sammenhenger vil en god start kunne prege resten av forestillingen. Responsen fra et publikum vil gi mer energi, ting flyter. Så er det noen ganger at ikke alt stemmer. Få publikummere, noen mangler i symbiosen scene og sal. Da må det jobbes godt, hardt og profesjonelt.  

Fra Julius Cæsar (Brutus’ tragedie). Foto: Erika Hebbert

Festival-suksess 
2021 ga også en kjærkommen luke av tilnærmet normalitet. Spesielt på høsten, da Fuglefesten igjen gledet barn og voksne, og The Krumple ga oss overraskelser i sin underfundige DÉJÀ. Ikke minst kunne Politisk korrekt teaterfestival gjennomføres uten andre restriksjoner enn vanlig folkevett. Små og store arrangementer, over 30 i tallet, ga over 2400 publikummere følelsen av at livet var tilbake både på og utenfor scenen. Teaterforestillingene, fra livsbejaende til ettertenksomme, hanket inn folk i salene og sørget for en firedagers teaterfest både Teater Innlandet og publikum hadde godt av.  

Mot slutten av året ble luken lukket igjen, nesten. Pandemien stakk nok en gang kjepper i hjulene for oss, men de rullet likevel. Helt fram til siste helg før jul med både Kjøkkenheisen og Julius Cæsar (Brutus’ tragedie). Teater Innlandet lar seg sjelden stoppe, uansett. 

Safe Space med Gutta. Fra Politisk korrekt teaterfestival. Foto: Atle Auran

Nytt år – nye forestillinger 
Gjennom 2021 har Teater Innlandet avviklet og bidratt til nærmere 300 arrangementer. Vi har produsert, co-produsert og gjennomført flere ulike samarbeid som totalt har trukket 23 971 publikummere inn i en sal. På toppen av dette har godt over 1700 benyttet seg av våre digitale produksjoner og vi har markert oss internasjonalt gjennom gode samarbeid. At over 25 000 på ulike vis har hatt glede av Teater Innlandet i et så begrenset år, er vi godt fornøyd med.  

Slik fortsetter det i 2022. Både Kjøkkenheisen og Julius Cæsar kommer på scenen igjen i slutten av januar og begynnelsen av februar. Prøvene er i gang på vinterens store familieforestilling Karons sandkasse og forberedelsene til en ny utgave av Politisk korrekt teaterfestival er i gang. Blant annet. Teater Innlandet vil være synlig og tilstedeværende, uansett hva som dukker opp, også i 2022. 

Og skuespillerne vil fortsatt snike seg til et glimt av salen før forestillingsstart, og glede seg over utsolgt sal. Slik de kunne gjøre på turné med Julius Cæsar i fjor vår. Selv om det tidvis bare var lov med 20 publikummere. 

Hovedbilde fra Kjøkkenheisen. Foto: Magnus Skrede

Arrangørweb