Til toppen
Bilde av teatersjefen
bilde bilde

Del med en venn

Musikalsk poesi på teaterscenen

-Vi skal forvalte en kulturskatt. Vi skal tolke Hellbillies ved hjelp av musikere i verdensklasse, og presentere tekster så gode at de burde ha blitt utgitt i bokform. Vi er yre av glede og forventing over å få lov til å vise dette for vårt publikum.

Teatersjef ved Teater Innlandet, Thorleif Linhave Bamle, rasjonerer ikke på superlativene når han snakker om teatrets jubileumsoppsetning Den finast eg veit, som har premiere i Hamar kulturhus den 29. oktober.

-Tekstene til Hellbillies handler som regel om deg og meg. Det er svært menneskelige tekster, som får dypere bunn jo mer vi lytter til dem, sier teatersjefen. Han mener at flere av tekstene grenser til å være poesi på høyt nivå.

-Hvorfor ville Teater Innlandet ha en slik forestilling på programmet?

-Det er flere grunner til det. Veldig mange har et nært og kjært forhold til Hellbillies, med sanger som betyr mye for dem. Sånn har jeg det også. Musikkteater som sjanger er ikke så ofte i bruk hos oss, og det er morsomt å utfordre seg selv med noe som har en slik posisjon. Det er sjelden vi koster på oss å reise rundt med fullt band, men vi gjør det nå. Både fordi vi vil slå på stortromma og fordi musikalsk ansvarlig Morten Myklebust gjør en fantastisk nytolkning av musikken. Vi skylder både Hellbillies og publikum å gjøre dette ordentlig.

Thorleif innrømmer at det også ligger en viss personlig drivkraft bak dette prosjektet, uten at han vil gjøre det til noen hovedsak. Men det er kanskje ikke helt tilfeldig at tittelen på forestillingen har blitt akkurat Den finast eg veit.

-For det første er akkurat den sangen en av de store Hellbillies-låtene, og tittelen forsvarer sin plass totalt uavhengig av mitt forhold til den. Det er også garantert flere enn meg som knytter personlige historier til Den finast eg veit. For min del handler det om meg og min kone, som døde for fem år siden. Da vi hadde vært kjærester i et års tid kom det for en dag at hun hadde gått rundt og hørt på akkurat den sangen, og tenkt på meg. Det fikk meg etter hvert til å dykke ned i Hellbillies-universet, noe som var en musikalsk berikelse for meg, sier han.

Den finast eg veit skulle være Teater Innlandets gave til publikum i forbindelse med teatrets 10-årsjubileum i fjor. I likhet med mye annet måtte den utsettes på grunn av pandemien, men Linhave Bamle vil fortsatt kalle det en jubileumsforestilling. Når Teater Innlandet tar Den finast eg veit ut på turné, er også Hellbillies hjemplass Ål inkludert, selv om det er utenfor teatrets nedslagsfelt.
-Det er både naturlig og morsomt at vi gjør det, og Ål er heller ikke så langt unna fylkesgrensa. Er det noen som virkelig føler eierskap til Hellbillies, er det jo hallingdøler. De skal også få glede av dette.

-Hva tror du kommer til å glede publikum mest?

-Musikken, selvfølgelig, men også et rikt scenisk landskap. Vi tror mange kommer til å gjenoppdage Hellbillies gjennom forestillingen. Kanskje en del også vil oppdage denne kulturskatten. Mange har et livslangt forhold til Hellbillies, og fortjener at noen gjør dette.  Vi er glade for at det er oss!

 

Arrangørweb