Til toppen

Mor av en nasjon

bilde bilde

Del med en venn


av og med Nosizwe Baqwa

Mor av en nasjon er en personlig og politisk generasjonsfortelling. Forestillingen er en musikalsk monolog og tar utgangspunkt i livene til Nosizwes mormor og mor, samt hennes egen reise. Gjennom erindring, intervjuer, fantasi, vitnesbyrd og musikk får vi et innblikk i livene til tre kvinner, i tre ulike epoker og tre forskjellige sosiopolitiske kontekster, knyttet sammen ved blodsbånd og livserfaringer. Vi møter fortellinger om kjærlighet og familie, tap og traumer, migrasjon, flukt og identitet.

Nosizwe Baqwa har markert seg som en tydelig stemme i norsk kulturliv og samfunnsdebatt. Hun er en sanger, skuespiller, aktivist og kulturformidler med hele verden i og på hjertet.

Mor av en nasjon vant Heddaprisen 2022 som «Årets beste musikkteaterforestilling».

Information in English:

Mor av en nasjon («Mother of a nation»)  is a personal and political generational story. The performance is a musical monologue and is based on the lives of Nosizwe’s grandmother and mother, as well as her own journey. Through recollection, interviews, imagination, testimony and music, we gain an insight into the lives of three women, in three different eras and three different socio-political contexts, linked by blood ties and life experiences. We meet stories about love and family, loss and trauma, migration, flight and identity.

Nosizwe Baqwa has marked herself as a clear voice in Norwegian cultural life and public debate. She is a singer, actress, activist and cultural communicator with the whole world in and at heart.

Sanger, skuespiller: Nosizwe Baqwa
Regi: Zeze Kolstad
Komponist: Thandi Ntuli
Lys: Daniel Kolstad Gimle
Lyd: Stian Sagholen
Produksjonsassistent: Rahel Beraki
Kostymedesign: Abebo Josephine Bø Getachew
Videokunst: Uma Feed Tjelta

Musikere:
Marius Gjersø (trompet),
Joel Ring (kontrabass),
Mona Krogstad (tenorsaksofon),
Xander Crook (perkusjon),
Mariama Astrid (kor),
Liv Andrea Hauge (piano)

Foto:
Nina Holtan
Smile Studios

VARIGHET: Ca. 75 minutter

Quote ikoner

Anmeldelser fra 2022

Rørende og rått

«Nosizwe viser en bevissthet rundt at historien hennes ikke er unik. Derfor blir den allmenn.»

«Nosizwe formidler følelsene på en eksepsjonell måte gjennom musikken som hun har komponert sammen med den sørafrikanske jazzmusikeren Thandi Ntuli.»

«Mor av en nasjon er både monolog og en scenemusikal, og historien er like politisk som den er personlig. For Nosizwe Baqwa er de to egenskapene dypt og naturlig sammenflettet i så vel tradisjon som bevissthet.»

Terningkast 5 Mode Steinkjer, Dagsavisen

Dypt personlig

«Forestillingen oppleves som en tankestrøm som drar i mange retninger, noe som minner om tankers ikke-lineære væremåte, som gjør at det føles autentisk.»

«Mor av en Nasjon oppleves som en dannelsesroman blåst til live fra det skrevne ord til levende sang, dans og fremførelse.»

Grace Tabea Tenga, scenekunst.no

Forestillingen ble spilt i 2022

sted STEDER:

Kalender PERIODEN:  3. september-4. september 2022

Bilde ikoner

Bildegalleri

Arrangørweb