Til toppen
Person med dukke

Bilde: Fra forestillingen "Simplicissimus". Foto: Erica Hebbert

bilde bilde

Del med en venn

Ikke akkurat de ordene

Kronikk av Jørgen Strickert, dramaturg ved Teater Innlandet og førtidspensjonert satiriker

Med Hitler var det i grunnen ganske enkelt: Satirikere og kritikere ble sparket, jaget, torturert, sendt i leire eller drept.

Du kan si mye rart om nazistene, men ingen kan beskylde dem for uklar kommunikasjon.

 

Er den frie ytring under press i Norge i dag?

Jeg ville vel ikke brukt akkurat de ordene. Riktignok hender det at telefonen ringer hjemme hos satirikere, kunstnere eller kritikere. Gjerne midt på natta. Men det er nesten aldri Statsministeren som ringer. Det er som regel en sint, hvit mann som ikke vil si hva han heter. Men har mye annet på hjertet.

Noen bare skrur av telefonen og sovner igjen. Andre blir kanskje grublete, sinte eller redde. Kanskje de tenker seg om en gang til før de skriver i avisa/går på scenen/snakker i radioen igjen. Noen finner kanskje på noe annet. Noe som er bedre for nattesøvnen og den mentale helsa.

 

Bryr norske myndigheter seg om satire?

Jeg ville vel ikke brukt akkurat de ordene. Stort sett er det ingen som bryr seg. Men av og til plukkes satiren kanskje opp av en statsstøttet, islamfiendtlig tenketank eller en grumsete blogg eller en anonym Facebook-profil, og drøftes iherdig i ivrige kommentarfelt. Som igjen plukkes opp av mer eller mindre perifere representanter for Fremskrittspartiet. Som igjen har Facebook.

Hvis noen spør hva Statsministeren synes, sier hun kanskje: «Jeg ville vel ikke brukt akkurat de ordene».

På et eller annet tidspunkt i dette komplekse, gåtefulle økosystemet, ringer tilfeldigvis noen til satirikeren/kunstneren. Midt på natta, eller mens hen følger barna til barnehagen, eller går tur med hunden – og bruker ord Statsministeren ikke akkurat ville brukt.

 

Betyr det at Statsministeren – med sin feige, opportunistiske ingenkommentaraktige ikke-holdning til trusler mot det frie ord bidrar til å kneble kritiske ytringer? At hun er så glupsk på sushi med vennene sine at hun driter i alt vi trodde vi var enige om?

Jeg ville vel ikke brukt akkurat de ordene.

 

Jørgen Strickert, dramaturg ved Teater Innlandet og førtidspensjonert satiriker

Arrangørweb