Til toppen
Profilfoto av Ingjerd Egeberg
bilde bilde

Del med en venn

Hvorfor Kjøkkenheisen?

Ingjerd Egeberg, regissør

Fordi vi hadde lyst! Så enkelt kan det være noen ganger. Man har lyst til å lage noe som en forfatter har fylt med så mye skuespillermat og hemmeligheter at man simpelthen ikke kan la være. Denne gangen Harold Pinter, som selv var skuespiller. 

Så skjer det pussige. Vi får alltid spørsmålet om det vi setter opp er aktuelt? Da får jeg lyst til å svare: «Neida, det er skikkelig uaktuelt, men vi liker det!»  

Med det for øyet begynte vi prøvene. Men akk: Kjøkkenheisen er dessverre aktuell.  

Det kan umulig være uaktuelt at folk prøver så godt de kan å ikke avsløre sine innerste hemmeligheter eller at de prøver å nå et annet menneske.  Eller at de etter beste evne forsøker å utføre jobben de er satt til. Det verste er at det heller ikke er uaktuelt at arbeidstakere som stiller spørsmål ved arbeidsforhold og kommunikasjon på arbeidsplassen, blir sett på som et problem. Når de i tillegg begynner å spørre om jobben de gjør virkelig er etisk riktig – da er det fare på ferde. Hvor mange «varslere» har ikke opplevd dette gjennom tidene?  

En kjøkkenheis utfører jobben uten å protestere. Den tenker ikke og klager ikke. Den har ikke noe eget liv og kan behandles deretter. Skulle taljene som heiser den opp og ned, eller hyllene som fylles med mat, svikte, kan den bare byttes ut.  

Pinter slutter aldri å overraske. Hodet hans var fylt med rariteter, absurditeter og humor som han raust deler med oss. Kjøkkenheisen tar deg med til steder du aldri har vært før og kanskje aldri kommer tilbake til. God oppdagelsesferd!  

Arrangørweb