Til toppen
Gammelt svart/hvitt-portrett av mann.
bilde bilde

Del med en venn

Hvem var Karel Čapek?

Karel Čapek var en tsjekkisk forfatter og journalist, født 9. januar 1890 i Malé Svatoňovice.

I 1917 debuterte han med tekstsamlingen «Martyrsøyle» og utga etter hvert både romaner, skuespill, eventyr, noveller og andre sjangre. Som redaktør for den liberale avisen Lidové noviny ble han etter hvert en ledende talsperson for moderne tsjekkisk kultur. Karel Čapek var en forkjemper for demokrati og advarte sterkt mot nazismen og kommunismen. Han ble oppfordret til å forlate landet da det så ut til at Tyskland kom til å invadere Tsjekkoslovakia, men han nektet å forlate landet.

I sine siste bøker advarte han mot fremgangen av diktatur, fascisme, konkurransesamfunn, masseproduksjon og konsekvenser av krig. Hans mest kjente verk er skuespillet Rossums universelle roboter fra 1920, og romanen «Salamanderkrigen» fra 1936. «Salamanderkrigen» er en science fiction-roman som på en allegorisk måte forteller om hvilke forferdelige hendelser Europa sto framfor. I romanen finner man mange henvisninger til historiske hendelser som vi i dag tenker tilbake på med avsky.

Karel Čapek døde av dobbeltsidig lungebetennelse 25. desember 1938 i Praha, bare 48 år gammel – tre måneder før Tsjekkoslovakia ble okkupert av Hitlers Tyskland.

Arrangørweb