Til toppen
Portrettfoto mann

Bilde: Foto: Atle Auran

bilde bilde

Del med en venn

Hva inneholder egentlig den greske delikatessen Ormitha Macarounda?

Jørgen Strickert, dramaturg ved Teater Innlandet

Kjøkkenheisen er en kort, mystisk og informasjonsgjerrig fortelling om to personer som venter i en klaustrofobisk kjeller mens de småkjekler om sport, kaffe og fritidssysler, til det plutselig begynner å komme gåtefulle beskjeder, krav og instrukser – fra kjøkkenheisen. 

Den ene prøver å spørre hva som egentlig foregår, men får klart svar: «Hva er i veien med deg? Alltid kommer du med en masse spørsmål. Hva er i veien med deg? Du har en jobb å gjøre. Kan du ikke bare gjøre den, og holde kjeft?» 

Harold Pinter skrev Kjøkkenheisen i 1957. Hva ellers skjedde det året? 

IRA sprenger en politistasjon i Nord-Irland. Raoul Wallenberg dør av «hjerteattakk» i sovjetisk fangenskap. FBI arresterer fagforeningslederen Jimmy Hoffa. Mao Tsetung innrømmer at 800.000 «klassefiender» er likvidert i Kina de siste årene. President Dwight D. Eisenhower tvinges til å beklage at Ghanas finansminister Komla Agbeli Gbedemah blir nekta servering på en restaurant i Delaware. Elvis Presley kjøper «Graceland» og verdens første frisbee kommer på markedet. 

Det var sikkert forvirrende tider. 

Dagen før premieren på vår Kjøkkenheisen kom skattelistene. Kjell Inge Røkke er Norges rikeste mann, nummer to på lista er en 28 år gammel modell som har arvet noe laks, og nummer tre er Nicolai Tangen, men formuen vises bare fordi Tangen måtte selge hedgefondet sitt og flytte formuen hjem til Norge for å bli sjef i Oljefondet. 

Når vi ser Kjøkkenheisen har Regjeringen nettopp gitt oss nye retningslinjer for å bekjempe enda et koronavirus. Det er ikke lengre lov å møtes mer enn fire ganger kvadratroten av postnummeret ditt med mindre alle er i slekt og ingen driver med kunst, eller minst 1/3 er inngiftet (kjæledyr under 40 cm. telles ikke, med mindre de driver med kunst) og nivået på latteren i lokalet ikke overstiger 80 dB, unntatt hvis det samtidig selges møbler uten alkohol og rognebærtrærne i kommunen du var folkeregistrert i pr. januar 2019 ikke bærer mer enn 5 mm. snø. 

Noen spørsmål? 

Tenkte ikke det. 

Jørgen Strickert
Foto: Atle Auran
Arrangørweb