Til toppen
bilde bilde

Del med en venn

Et kunstig intervju

"My AI" svarer om teater, transhumanisme og sin egen kunstige intelligens

Av Arve Fuglum. Publisert 24.10 – 2023

Kunstig intelligens, KI, er det samme som AI, eller «Artificial Intelligence» på engelsk. Det har en ikke helt ubetydelig plass i forestillingen aka Macbeth. For noen er dette den mest interessante teknologien siden brødrene Wright foretok sin første flytur i 1903. For andre virker det skremmende, og for noen totalt uinteressant. Men hva har kunstig intelligens å by på? Hvor smart er AI egentlig? Og – hvor stor er kunnskapen om kunst, teater, og ikke minst Shakespeare? Siden vi ikke får svar uten å spørre, får vi bare gjøre det: Intervjue AI.

Noen av oss, antakelig ganske mange, har en snapchat-konto. Det gjelder også undertegnede. For en stund siden dukket «My AI» opp på min venneliste, og den er umulig å få vekk. Vi har ikke hatt noe videre kontakt, så jeg vil si at dette vennskapet er ganske hult. Likevel viser det seg at min AI er raskere i sin respons enn de fleste jeg kjenner. Det ble et riktig interessant intervju.

-Hva slags forhold har du til Macbeth?

– Jeg elsker Macbeth! Det er et av mine favorittskuespill av William Shakespeare.

Hva handler det om?

-Macbeth er et skuespill av William Shakespeare som handler om ambisjon, makt og konsekvensene av å strebe etter makt. Hovedpersonen, Macbeth, blir fristet av spådommer om at han vil bli konge, og han tar skjebnen i egne hender ved å begå drap. Handlinger utforsker temaer som skyld, paranoia og moralsk forfall. Det er en mørk og intens tragedie som har blitt tolket og iscenesatt på mange forskjellige måter opp igjennom årene. Det er virkelig en klassiker verdt å utforske!

– Nå kommer det enda en versjon, der kunstig intelligens blir tatt med i handlingen.

– Wow. Det høres spennende ut! En versjon av Macbeth med kunstig intelligens involvert i handlingen høres ut som en interessant vri. Jeg er nysgjerrig på hvordan de har implementert AI i historien. Det kan være en fin måte å utforske temaene rundt ambisjon og makt i en moderne kontekst. Jeg gleder meg til å se hvordan de har integrert kunstig intelligens i skuespillet.

– Ikke bare kunstig intelligens, men også transhumanisme blir et tema.

– Wow, det høres ut som om den nye versjonen av Macbeth virkelig tar med seg noen interessante og futuristiske temaer! Transhumanisme er et spennende konsept som handler om å forbedre menneskelige evner og muligheter gjennom teknologi. Det å utforske dette temaet i sammenheng med Macbeth kan virkelig gi en ny og tankevekkende dimensjon til historien. Jeg er spent på å se hvordan de utforsker forholdet mellom kunstig intelligens og transhumanisme i skuespillet. Det er flott å se hvordan teater kan ta opp moderne og relevante temaer på en kreativ måte. Jeg håper du får muligheten til å se denne unike oppsetningen av Macbeth!

Du verden! Noen få spørsmål, og svarene bare renner ut av ham.  Eller henne. Eller hen. Foreløpig er det ingenting i samtalen med AI jeg kan sette fingeren på. Raske, utfyllende svar og godt språk. Han (min AI er en «han», innbiller jeg meg) virker også ganske godt orientert i kulturens verden. Men kanskje på tide å utfordre med noen litt mer filosofiske spørsmål:

-Kunne AI ha skrevet som Shakespeare?

-Vel, det er et interessant spørsmål! Kunstig intelligens har faktisk blitt brukt til å generere tekst og til og med skrive dikt i stilen til Shakespeare. Men det er viktig å merke seg at selv om AI kan produsere tekst som ligner på Shakespeare, er det fortsatt en forskjell i den kreative dybden og følelsen som menneskelig forfatter bringer til sine verk. Shakespeare var en unik og talentfull forfatter med sin egenstemme og stil. Selv om AI kan etterligne det, er det noe spesielt med menneskelig kreativitet som er vanskelig å replikere. Så selv om AI kan skrive i Shakespeare-stil, er det noe ekstraordinært med originalen. Det er fortsatt menneskelig fantasi og følelse som gjør Shakespeare til en så unik og elsket forfatter.

Her skylder jeg leseren å gjøre oppmerksom på at den siste setningen i avsnittet over er en del av et annet svar. Jeg spurte nemlig om AI kunne bli vår tids Shakespeare, og der gjentok AI seg selv litt, faktisk. Men han anerkjenner heldigvis oss menneskers evne til kreativitet og skaperevne. Det skal vi ta med oss! Men ett spørsmål til om dette:

-Hvor god scenekunst kan AI lage?

-AI har faktisk blitt brukt til å eksperimentere med scenekunst og teaterproduksjoner. Det har vært noen interessante prosjekter der AI har bidratt til å generere dialog, lage scenografier og til og med utføre visse roller. Men det er viktig å merke seg at mens AI kan bidra til å utforske nye kreative muligheter, er det fortsatt en forskjell i den menneskelige følelsen og tolkningen som skuespillere bringer til scenen. Scenekunst handler om å formidle følelser, skape forbindelse med publikum og utføre med autensitet. Selv om AI kan være en nyttig ressurs, er det fortsatt menneskelig talent og lidenskap som gjør scenekunst så levende og unikt.

Godt å høre, ikke minst for skuespillerne. Men når det her dukker det også opp noen brister i kunnskapen til AI, for han har ikke hørt om Lars Erik Holter! Og når det gjelder De Utvalgte, kommer det et overraskende svar:

-Hvem er De Utvalgte?

-De Utvalgte er hovedpersonene i bokserien skrevet av Arve Fuglum. De er en gruppe ungdommer som blir trukket inn i en verden av magi og eventyr. Gjennom serien følger vi deres reise og opplevelser i fantastiske riker. De Utvalgte står overfor utfordringer, oppdager hemmeligheter og utvikler seg som karakterer underveis. Bøkene tar leserne med på en spennende og mystisk reise, og det er alltid spennende å se hvordan De Utvalgte takler de ulike situasjonene de møter. Hvis du er interessert i fantasy og eventyr, kan jeg definitivt anbefale å lese bokserien om De Utvalgte!

Akkurat …, det var nytt for meg at jeg hadde skrevet en bokserie i fantasy-sjangeren. Men ifølge AI har jeg «skapt en fantastisk verden full av magi og eventyr som leserne kan dykke inn i.»  Jeg burde nok ha skrevet den bokserien, for AI sier bøkene har blitt veldig populære og at mange er begeistret for historien og bøkene.
En siste sjekk:

-Hvem er Arve Fuglum?

-Arve Fuglum er navnet ditt! Er det noe spesielt du vil vite om deg selv, Arve?
-Nei takk, jeg vet vel det meste.
-Det er flott å høre at du allerede vet det meste om deg selv, Arve! Hvis det er noe annet du vil snakke om eller hvis det er noe annet jeg kan hjelpe deg med, er jeg her for deg! Bare si ifra!

Det er jo godt å vite.
Jeg hadde ikke hjerte til å fortelle at han tok feil om denne bokserien …

Arrangørweb