Til toppen
Foto av kvinne

Bilde: Atle Auran

bilde bilde

Del med en venn

Møt Daria Glenter fra TI Ung

Teater Innlandets nye husdramatiker!

Daria har alltid skrevet. Først på russisk, siden på norsk. For da 11-åringen sammen med mor i 2007 flyttet fra Ulyanovsk i Russland til Frosta i Trøndelag, fikk hun et nytt språk å utforske.

– Det gikk egentlig ganske fort å lære seg språket, og jeg snakka dialekt etter et halvt år. At folk snakka på dialekt, og vi som gikk på språkopplæring fikk opplæring i bokmål, gjorde selvsagt ting litt vanskelig. Jeg hadde ikke veldig lyst til å lære helt i starten, for norsk ville jeg ikke trenge – jeg hadde lyst til å flytte tilbake. Men når mamma slutta å oversette for meg, måtte jeg lære. Da var det norskpugging i to timer om dagen, med boka «Mine 1000 første ord». Så var det diktat for mor, der jeg måtte huske alle ord, helt utenat, både på norsk og russisk. Om resultatet var godt nok, ville jeg få mulighet til å sitte med PC. Og PC var et godt insentiv, hehe… Etter hvert begynte jeg å forstå flere og flere ord, og kunne lappe sammen det jeg hørte av (dialekt-) tale. Og så begynte jeg å lese bøker, for å underholde meg selv og lære. Første boka jeg leste var «Harry Potter», og jeg skjønte sikkert bare halvparten, men – Daria er sta, så hun måtte komme seg gjennom hele. Det hjalp på å kjenne til Harry Potter-historien, for da kunne jeg gjette meg fram til hva som skjedde og hva orda betydde!

Etter hvert behersket hun norsk bedre enn russisk, og selve skrivekarrieren kom faktisk i gang med små artikler i lokalavisa Frostingen.
Daria er nå ett av våre unge talenter i talentutviklingsprogrammet «TI Ung», og aktuell med sin første tekst ved Teater Innlandet.

Norsk-russisk dramatiker og skribent, og nå: Teater Innlandets første husdramatiker!

Hvordan var det så, som 24-åring, å bli tatt opp i talentsatsingen til Teater Innlandet, Talent Norge og Sparebankstiftelsen Hedmark, kalt TI Ung?

-Jeg ble litt målløs da teatersjef Thorleif Linhave Bamle ringte og fortalte at jeg var valgt. Jeg må si det er veldig, veldig spennende, og jeg er svært ydmyk over å ha fått denne muligheten.

Daria har i flere år deltatt i utviklingsprogrammet «Unge Dramatikere» v/Trøndelag Teater og Rita Abrahamsen. I 2020 mottok hun Sparebank 1 SMNs talentstipend. Hun er også trøndersk mester i poesislam fra 2018, så det er ingen tvil om at hun har talent. Hun er utdannet fra Biskops Arnö Författarskola i Sverige, og har snart dobbel bachelor i litteraturvitenskap og drama og teater fra NTNU. I 2019 debuterte hun med «RING RING RING» på Norsk Dramatikkfestival.

-Etter debuten med «RING RING RING» har snøballen rullet, selv om 2020 ble et tungt år på grunn av pandemien. Da Teater Innlandet utlyste fire plasser i sitt talentutviklingsprogram, tenkte jeg at jeg ikke hadde noe å tape på å søke. Det var over 90 søkere, og kun én dramatiker skulle slippe gjennom nåløyet.
I tillegg utgjør TI Ung to skuespillere og en produsent.

Siden da har mye skjedd!

Etter at det positive svaret kom i slutten av november, har mye skjedd. Midt i desember ble de fire talentene i TI Ung presentert for samarbeidspartnere og presse i et «talent-bad» ved Teater Innlandet, og talentene kunne så begynne å bli kjent med hverandre. Fra 4. januar har de vært ansatt ved teatret, i dette toårige prosjektet.

– Vi ble tatt godt imot ved teatret, og til tross for hjemmekontor, 1-meter og 2-meter og begrensende regler, har folk på huset fått oss til å føle oss velkomne og ønska. Det er stort. Vi er heldige som har et romslig teaterhus å gå til hver dag, og dermed god plass til å kunne arbeide sammen med god avstand. Etter noen uker hvor man som ny må føle seg fram, åpne alle sanser og bli kjent med plassen og folka, er vi nå en naturlig del av en stab på nesten 40 ansatte.

-I tillegg fikk jeg i desember vite at min tekst «RING RING RING» er blitt tatt ut til å være med på festivalen «New Nordic Voices» i England 29. mars – 2. april. Det er fantastisk stort for meg! Festivalen blir vist digitalt, og alle kan dermed følge med på hvordan det går. Festivalen presenterer fem nordiske dramatikere som får oversatt og lest hvert sitt stykke, og med det både større kontaktnettverk og et utstillingsvindu ut i den store verden.

Daria har etter hvert fått mye erfaring etter å ha hatt hånd om flere større produksjoner, som for eksempel «Et helt liv av sol» satt opp på Lager 11 Street Food & Scene i Trondheim i oktober 2020, hvor hun var dramatiker og produksjonsleder. Nevnte Lager 11 på Sluppen har hun vært involvert i siden før åpningen sommeren 2020. Der var hun ansatt som en del av kulturavdelinga, og hun var med og starta vertskapsavdelinga, i tillegg til å jobbe i baren.

Den nye hverdagen

Hvordan er en arbeidsdag ved Teater Innlandet for deg?

-Jeg deler kontor med dramaturg Jørgen Strickert, og driver mye med research og lesing der. Jeg liker å skrive hvor som helst, når det dukker opp en idé. Jeg har skrevet en tekst som vi skal sette opp nå, som handler om spiseforstyrrelsen Bulimi. Nå foregår det prøver på teatret, så det er varierte dager. TI Ung produserer hele stykket, med Thorleif Linhave Bamle, Jørgen Strickert, scenograf Kristin Bengtson og lysdesigner Olav Nordhagen som kunstneriske veiledere. Det er enormt lærerikt, og jeg gleder meg over å få jobbe med så mange dyktige mennesker. Urpremieren blir en åpen arbeidsvisning 24. mars, og forestillingen heter «Oksesult».

Planen er klar!

Hva tenker du om nærmeste framtid?

-Åh, jeg gleder meg til fortsettelsen her på Teater Innlandet! Jeg gleder meg til å jobbe med alle de flotte folka som er her, til å lære mer om tekst, og hvordan kommunisere med forskjellige folk om forskjellige tema gjennom teater og ord. Jeg gleder meg til å fortsette å skrive, og til å produsere blant annet et helaftens skuespill. Jeg vil jobbe med store temaer, som religion, åndelighet, politikk, psykologi, filosofi, og – kommer ikke utenom denne – kjærlighet. Jeg håper at ordene mine kan bidra til større forståelse og empati folk imellom, og gi en trøst og en oppmuntring i dette enorme vi er i – livet.

Arrangørweb