Til toppen
Mann med armene i været

Bilde: Storklovnen Bendik klar for turné i Innlandet

bilde bilde

Del med en venn

På tur med Bussen Blåmåka

Intervju med Bendik Sjømæling Nordgaard i The Flying Seagulls

Bendik Sjømæling Nordgaard lever for en god latter. Jobben hans er rett og slett å få barn til å le! Sammen med gjengen i The Flying Seagulls Norge ønsker han med sitt rullende show i Bussen Blåmåka å nå ut til alle som har behov for litt ekstra oppmuntring.

Vi har tatt en prat med storklovnen Bendik idet bussen gjøres klar for tur til en rekke institusjoner, skoler, barnehager og lokalsamfunn i Innlandet som skal få stifte bekjentskap med de kreative og energiske aktørene.

Hva og hvem er The Flying Seagulls?

-The Flying Seagulls er del av en internasjonal bevegelse som arbeider for å gi barn i krise en bedre hverdag. Vi er en frivillig, ideell organisasjon som jobber for det vi tror på; at alle barn overalt har rett til en trygg barndom der lek og latter ikke er en umulig luksus. Dette er selve drivkraften i vårt arbeid. Organisasjonen drives i all hovedsak på beinhard idealisme, og ble startet i England i 2008 (The Flying Seagulls Project). De som er med i The Flying Seagulls jobber for veldig lav eller ingen lønn. Vi gjør dette slik at så mye som mulig av midlene organisasjonen tjener kan gå til våre internasjonale prosjekter. Vi baserer driften på gaver og donasjoner, og har noen faste støttespillere, men ønsker oss helt klart mange flere! Vi er faktisk i ferd med å knytte til oss en «fundraiser» som skal jobbe med å få folk til å bli en del av «flokken», som faste givere.

De siste 5 årene har vi i all hovedsak arbeidet med flyktningkrisen i Europa og Midtøsten. Dessverre er det slik at man kan kaste en pil på et verdenskart og alltid finne et sted hvor det er barn i krise. Vi forsøker å gjennomføre våre prosjekter der de kan ha størst effekt, og vi håper å vokse slik at vi kan nå ut til flest mulige barn i årene som kommer.

Vårt primære mål er å spre glede og positivitet, og å gi energi og lettelse i en utfordrende tid. Vi vet fra lang erfaring hvor viktig disse pusterommene i hverdagen er, og hvor mye litt lek og latter kan løfte humøret, skape gode minner og samlende opplevelser for hele familien. Jeg, Storklovnen Bendik, ble med i The Flying Seagulls Project i Storbritannia i 2014. For oss har det lenge vært et mål å starte opp i Norge både for å hjelpe barna her hjemme og for å kunne spre budskapet om hva vi gjør og hvorfor det er så viktig. The Flying Seagulls Norge starta opp Bussen Blåmåka i 2020 da pandemien inntraff, og det kunne ikke passa bedre! Det å reise rundt med et oppsøkende utendørsshow har gjort at mange har kunnet oppleve noe gøy og givende uten å måtte utfordre smittevernet. Så langt har vi i all hovedsak holdt på i Midt-Norge. Men i år skal ut på en nesten-landsdekkende turné, og vi gleder oss veldig! Vi er fullbooket ut november, så vi merker en økende forståelse og interesse for det vi holder på med.

Hvilken bakgrunn har dere?

-De fleste er utdannet kunstnere, men vi er åpne på at hvem som helst skal kunne være med. Å kjenne og utstråle glede og energi er det viktigste.

Hva kan man oppleve dersom man plutselig er i nærheten av Bussen Blåmåka?

-Man kan la seg bevege av masse musikk, klovneri, humor, tull og tøys! Og man får seg en god latter! Helt gratis!

Hvem er deres publikum?

-Vårt publikum er barn i alderen null til hundre. Alle som ønsker latter, glede og galskap vil sette pris på å møte oss på veien. Vi setter stor pris på alle vi møter når vi spiller, og hver eneste forestilling er tilpasset publikum. Vi tenker aldri at vi skal spille en forestilling for noen, vi tenker at vi skal gjøre det sammen – så kan hver og en bestemme hvordan og hvor mye de ønsker å delta.

Hva gjør publikum underveis?

-Vi gjør det vi kan for å smitte publikum med vår energi og glede. Våre forestillinger er påfyll av positivitet og skal appellere til den lille eller store galskapen som bor i oss alle. Publikum får være aktive, komme med forslag, spille med eller kritisere som de ønsker, slik at forestillingen blir det vi gjør den til sammen. Vi har en god blanding av faste innslag og improvisasjon. Fordi hvert publikum er forskjellig vil forestillingene være nye hver gang.

Hvor lenge holder dere på?

-Vi holder vanligvis på en halvtimes tid, akkurat nok tid for å få bygget opp liv og røre, men ikke for lenge til at vi sliter ut publikum. Og nå som smittevernreglene kun tillater et begrenset antall publikum vil vi måtte se an tilstrømmingen, og kanskje rett og slett pakke sammen og reise «før tida» dersom det kommer for mange.

Hvordan motiverer dere dere før showene?

-Gleden over å møte nye folk motiverer oss stort! Ungene blir glade og tullete, og vi gir hverandre et rush av adrenalin. Når vi møter eldre, f.eks. mennesker med demens, får vi andre reaksjoner, og det er alltid spennende hva som er på andre sida, når scenen åpner seg og vi starter. En stor styrke blant oss aktørene er at vi er blitt veldig gode til å lese publikummet vårt, og hver forestilling tilpasses de vi spiller for. Dette gir stor variasjon, og vi sitter igjen med mange nye opplevelser hver gang.

Hvordan er det å være så mye på reise?

-Å leve på veien er halve moroa! Vi elsker å leve akkurat slik. Det er ikke noe luksusliv, -og det er godt. Vi er tett på hverandre og vi gjør masse fint sammen. Å gjøre det beste ut av enhver situasjon er essensielt. Det blir skikkelig gøy å reise rundt i Innlandet! Jeg har ikke gjort det før, så her skal hver krik og krok nytes.

Hva er det med smil og latter som er så givende å være med på å kalle fram?

-I disse tider er smil og latter så utrolig viktig å hente fram! Alle vet at man føler seg bedre av å le. Endorfiner frigjøres, og man føler seg vel. Nå har vi nordmenn fått en smak av hvordan det er å leve i en krise, og mange har nok sett at jo vanskeligere man har det, desto viktigere er kunsten. Folk har fått øynene opp for at det ikke er bare de grunnleggende behovene som mat, husly og skole som må dekkes, men også det psykososiale arbeidet er ekstremt viktig. At man blir gladere av sirkus, klovneri og magi, har vi sett utallige bevis på, f.eks. i Moria-leiren, hvor vi arbeidet før pandemien gjorde at vi måtte reise hjem. Å spre glede er et kontinuerlig og viktig arbeid, se bare på Sykehusklovnene!

Når verden blir «bra igjen» og dere kan reise ut, -tar dere bussen?

-Når vi er rundt i verden og arbeider med mennesker og samfunn i krise skjer det uten buss, men vi bringer den samme gleden og energien til arbeidet og bruker musikk, teater, klovning, sirkus og magi til å gjøre dagen litt bedre for de som trenger det aller mest. Men hvem vet hva fremtiden bringer, kanskje Blåmåka kan få seg en luftetur?

Hvor lenge vil dere reise rundt på denne måten?

-Vi vil gjerne holde på «for alltid», så lenge det er behov for oss og det fungerer å leve slik. Vi vil fortsette å gi av oss selv for å bidra til en bedre verden, og vi skal være med på å holde debatten gående når det kommer til behovet for humanitært arbeid og bistand til barn i kriser. I november håper vi å kunne reise ut igjen, til Libanon og Hellas for å arbeide blant flyktningene.

Alle finner dette arbeidet svært givende, og vi tar gjerne imot flere frivillige, hvis noen ønsker å «rømme» med sirkuset. Det går an å kombinere det med andre jobber, og flere av oss tar ulike frilansoppdrag når det er mulig. Som en støtte til arbeidet The Flying Seagulls gjør, har jeg nylig vært så heldig å motta Statens kunstnerstipend for to år, nettopp for å kunne spille for dem som ikke har normal tilgang på kunst, og kan dermed bruke hele meg på The Flying Seagulls framover. Jeg føler meg rik og heldig!

Arrangørweb