Til toppen
Løvetann og blå himmel

Bilde: Kristin Bengtson

bilde bilde

Del med en venn

Bare et halvt år til neste solsnu

Publisert 21.6-2023

Den lengste og lyseste dagen i året. Midtsommer. Sommerferien står for døra, lange og varme dager med sol, bading og hyggelige grillkvelder på terrassen. Det er sånn vi gjerne ser for oss ukene framover ved runding av sommersolverv den 21. juni klokka 16:57. Så trenger vi ikke tenke så mye på at det slett ikke er bestandig sommeren verken er varm eller solfylt, eller at det fra nå av blir litt mørkere for hver dag.  Det er uansett tanken på en fin sommer som er overskyggende på denne solsnudagen.

Så er det den andre dagen. Den om et halvt år. Årets mørkeste døgn, når vintersolverv inntreffer natt til den 22. desember. Som i enda større grad er fylt med mystikk, myter og historier fra gammelt av. Hvem tenker på den nå, midt på sommeren? Noen gjør faktisk det, og hos Teater Innlandet er det ganske mange som gjør det.

Portrett kvinne
Ellen Jerstad

Solsnu blir nemlig førjultidens oppsetning på teatret. En familieforestilling fram mot jul, og som nå er i ferd med å bli skapt. Regissør og dramatiker Ellen Martha Jerstad har nå, midtsommers, alle tankene sine i den mørke årstiden. Hun antyder en magisk kveld i teatersalen:

-De som vanligvis er i bakgrunnen på den tradisjonelle juleforestillingen, vil her få hovedrollene. Kanskje et grantre? Eller en ugle? Vi får se. Ofte forbinder vi jo den mørke årstiden med nettopp det – noe mørkt. Men mørket er jo også et rom for fantasien vår, for ro og det eventyrlige!  Vi har lyst til å ta med oss alt dette, sammen med naturelementene, og lage noe som kan gi barna i salen en følelse av magi, sier Ellen, som sammen med ensemblet har brukt mye tid utendørs. I skogen og ved Mjøsa både i Stange og Hamar, blant annet sammen med barn.

-Vi har fått inspirasjon og mange fine ideer, og gleder oss til å sette ideene sammen til en teaterforestilling, sier Ellen.

Vintersolverv – solsnudagen – har lang historie i mange kulturer.  Fra keltisk tradisjon finnes en myte om at sola dør midtvinters og føder en ny solbaby. Visstnok ble Stonehenge, det forhistoriske steinmonumentet sør i England, bygget for å gjennomføre et solsnurituale. Det var etter all sannsynlighet en markering av at vi gikk lysere tider i møte. Dette er jo så lenge siden at å finne sikre kilder på hvorfor, og hvordan, man gjorde det er innhyllet i mystikk. Akkurat det er perfekt for en teaterskaper, sier Ellen Martha Jerstad.

-Vi kan skape vår egen mystiske lille verden på scenen. En slags moderne og, forhåpentligvis, relevant mytologi som tar barns fantasi på alvor, sier hun og legger til:

-Vi gleder oss over sommersolverv, men gleder oss også veldig til solsnudagen om et halvt år!

Solsnu har premiere i Hamar kulturhus lørdag 11. november.

Arrangørweb