Til toppen
Forestillingsbilde fra danseforestillingen En...som

Bilde: Foto: Lise Skjæraasen

Sammen er vi mindre alene

Ensomhet blant yngre er tabubelagt. Det ønsker Anne Holck Ekenes og Pia Holden fra Panta Rei Danseteater å gjøre noe med.
bilde bilde

Del med en venn

Temaet ensomhet blir i disse dager stadig mer synlig. Eldre mennesker er ofte de man forbinder med ensomhet, men vi blir mer og mer eksponert for historier fra ungdom og yngre som kjenner på den samme følelsen. Koreografene Pia Holden og Anne Holck Ekenes fra Panta Rei Danseteater ønsker å åpne en samtale rundt dette tabubelagte temaet, og det gjennom dans.

– Vi har valgt å jobbe med temaet ensomhet fordi det er noe som har interessert oss lenge, så når vi skulle lage en ny forestilling var dette noe vi ønsket å ta tak i, forteller Pia Holden.

Forestillingen setter en ny type fokus på denne følelsen vi alle kan kjenne oss igjen i, men som så få faktisk snakker om. Anne og Pia ønsker å åpne en samtale gjennom En…som.

– Vi håper publikum skal komme inn i rommet og kjenne seg igjen i utøverne og historiene de forteller gjennom dans og fortelling. For de aller fleste kan nok kjenne seg igjen i noen andres ensomhet, og det har vi lyst til å vise med denne danseforestillingen. Hvor viktig det er å snakke åpent om det. Sammen er vi mindre alene, sier Anne Holck Ekenes.

Emilie Marie Karlsen | Foto: Lise Skjæraasen

Personlig preg

Emilie Marie Karlsen er en av danserne som har jobbet seg igjennom det å dele personlige historier med mennesker hun egentlig ikke kjenner, noe som har vært utfordrende men også fint, ifølge henne selv.

– Det har vært veldig fint å bli så godt kjent med de andre danserne i denne prosessen. Vi har vært nødt til å dele veldig personlige ting tidlig i fasen, noe jeg håper og tror kan være nyttig for publikum og samtidig føles befriende. De vil jo bli møtt med en umiddelbar åpenhet og ærlighet rundt et personlig tema, forteller hun.

Temaet er stort og vanskelig, men ensomhet er universelt og noe vi alle har kjent på i løpet av livet. Danser Therese Slob forteller at det å jobbe med denne forestillingen har åpnet øynene hennes for hvor vanlig disse følelsene egentlig er.

– Vi sitter og snakker med hverandre, og forstår at dette er ikke noe bare én av oss har kjent på, men noe alle kjenner på noen ganger. Det er kanskje ikke sånn at man ser på seg selv som veldig ensom hele tiden, men det er heller en følelse som dukker opp til ulike tider og i faser gjennom livet.

Therese Slob | danser
Therese Slob og Oliver Sale | Foto: Lise Skjæraasen

Inviterer publikum

Dansekollega Oliver Sale mener de personlige historiene de utleverer er det som skiller denne forestillingen fra andre.

– Det å være åpen om disse følelsene er veldig vanskelig, men vi ønsker å skape et rom hvor folk inviteres inn til å høre om andres erfaring med ensomhet. Dessuten ønsker vi å være med på å fjerne tabuet rundt det å føle seg ensom, for det er ikke noe å skamme seg over, det er en del av livet, det også, sier Oliver.

Publikum skal ikke sitte i salen slik de tradisjonelt gjør. De inviteres heller ned rundt selve scenen, noe danser Nora Svenning tror vil passe denne forestillingen svært godt.

– Publikum vil bli sittende veldig tett på oss danserne, noe jeg tror vil bli veldig fint i en forestilling som omhandler et sårt tema. De som kommer blir sittende litt ovenfor hverandre og kan få en annen type kontakt enn de ville gjort om man satt skjult, side om side i en sal, forteller hun.

Nora har aldri tidligere jobbet med dans på denne måten, hvor tekst blandes inn i koreografi. Hun forteller at Panta Rei har arbeidet frem en veldig spennende koreografi og hun gleder seg til å vise det frem når de nå reiser ut på turné.


– Det har vært utrolig gøy å jobbe med Anne og Pia. De jobber frem koreografier med mye fysisk dans, som har høyt tempo og masse energi. Vi er både nervøse og spente, men mest av alt gleder vi oss til å dele dette med publikum. Det er en danseforestilling med et viktig budskap som vi håper og tror du vil få både glede og nytte av, avslutter hun.

Nora Svenning | Foto: Lise Skjæraasen

Ønsker å nå de yngre

Røde Kors vil være til stede under forestillingene, og Margrethe Nordby fra Hedmark Røde Kors håper mange ungdom og unge voksne vil møte opp.

– Det er en kraftig, flott og veldig viktig forestilling, fortalte Margrethe etter å ha deltatt på publikumsprøven torsdag.

– Danserne har klart å plukke frem historier fra egne liv med ulik tyngde, noe som er et viktig budskap å bringe. Ensomhet kommer i alle typer former, og noen ganger forstår man kanskje ikke selv at den klumpen i magen faktisk er ensomhet, sier hun.

Margrethe Nordby | Hedmark Røde KorsHun forteller at Røde Kors aktivt jobber for å bekjempe ensomhet, og det for mennesker i alle aldre. I dag er det flest eldre som benytter seg av blant annet besøks- og telefontjenesten de tilbyr, men hun håper å klare å nå ut til de yngre.

– Vi vet at det er et behov hos de yngre også, og det er viktig for oss å bli mer synlig for dem. I forbindelse med 150-årsjubileet vårt plasserte vi røde benker rundt om i kommunene. Disse benkene skal invitere folk til å sette seg ned og ta en prat, kanskje over en kaffe kopp, forteller hun.

Under En…som forestillingene ønsker hun at Røde Kors-uniformene skal symbolisere det samme som de røde benkene. Hun forteller at de vil være tilgjengelige for samtaler etter forestillingen dersom noen skulle ønske det, og håper uniformen vil virke vennlig og varm, fremfor avskrekkende.

– Vi må forstå at det er greit å be om hjelp og si ifra når ting er vanskelig. Jeg tror denne forestillingen kan være med på å bidra til en mer åpen samtale rundt temaet ensomhet, og det er det vi ønsker, avslutter hun.

Trenger du noen å snakke med?
Røde Kors tilbyr telefon- og chattjenesten ‘’Kors på halsen’’. Her kan du helt anonymt prate eller skrive til frivillige voksne i Røde Kors. De hører på det du har og si og hjelper deg om du vil. Klikk her!

Arrangørweb