Tom Styve + Teater Innlandet = Sant!

Tom Styve som Bjørnstjerne Bjørnson i Dikterhøvdingen. Foto: Kristin Bengtson

Skuespiller Tom Styve (30) drømte en kort periode om å bli brannmann eller politimann som stor, men ble relativt tidlig overbevist om at det var skuespiller han skulle bli. Nå har han fått forlenget åremålet sitt ved Teater Innlandet ut 2019.
- Som barn var jeg helt oppslukt av blant annet Olsenbanden-filmene og Fleksnes og forsto etter hvert at disse skuespillerne hadde dette som jobb. Det hadde jeg også lyst til! Jeg begynte i Lillehammer Amatørteater da jeg var 10 år og ble raskt bitt av basillen, forteller Tom.
Tom var elev ved Romerike Folkehøgskole da han var 18 og gikk siden skuespillerlinjen ved NISS i Oslo. Sin debutrolle for Teater Innlandet hadde han i 2011 som Jeppe i Jeppe på Bjerget.

Varierte roller
Tom har spilt svært forskjellige roller ved Teater Innlandet og sier at han ikke klarer å velge seg ut en favoritt blant dem.
- Jeg ble veldig glad i Pær som jeg spilte i Skaff meg en synder. Å spille Bjørnstjerne Bjørnson i Dikterhøvdingen var en vanvittig, men spennende utfordring, og det har vært veldig gøy å spille alle de forskjellige rollene i The 39 Steps. Jeg føler meg heldig som har fått lov til å jobbe så variert. Jeg liker de ulike utfordringene vekslingen mellom komiske og mer seriøse roller gir.

The 39 Steps er ute på en liten førjulsturné i november og desember, og på nyåret venter nok en stor oppgave. Da tar han fatt på den krevende rollen som den lettere tilbakestående Lennie i John Steinbecks Om mus og menn. Tom forteller at han så filmen med John Malkovich i rollen som Lennie for mange år siden og at den gjorde et uutslettelig inntrykk. Da Janne, teatersjefen, begynte å snakke om at hun ønsket å sette opp Om mus og menn, var ikke Tom i tvil om hvilken rolle han kunne tenke seg.
- Hvordan forbereder du deg til en slik rolle?
- Jeg ser for meg Lennie i ulike situasjoner og observerer mennesker når jeg er ute blant folk. For meg blir det viktig å finne troverdigheten i det å spille tilbakestående uten at det blir en parodi, og å kunne forstå og forsvare Lennie sine tanker og handlinger.

Gammel sjel
Tom skriver også i disse dager på et manus som skal munne ut i en slags portrettforestilling om Rolf Just Nilsen. Forestillingen har enn så lenge tittelen Hva for en klovn er jeg? og skal ha en arbeidsvisning i Hamar kulturhus 10. desember.
- Hva får en 30 år gammel mann til å bli så fascinert av en skuespiller som tilhører en helt annen generasjon?
- Jeg er født for seint, tror jeg, sier Tom med et smil og forteller at fascinasjonen for Rolf Just Nilsen har vært der siden han var barn. - Han var så allsidig og hadde et så stort talent. Det at han døde på scenen, gjorde meg også veldig nysgjerrig på hvem denne mannen var.
Tom forteller at han ønsker å få Rolf Just Nilsen fram i lyset igjen. Dette er en forestilling han har ønsket å lage i mange år, og målet er en forestilling som kan fenge både de unge og de gamle.

Tittel
Innhold