Skal fylle Bjørnstjerne Bjørnsons sko

Foto: Kristin Bentson

Skuespiller Tom Styve tar med seg Bjørnstjerne Bjørnson på ny grendehusturné. Kostymedesigner Lise Søraune har sørget for at han har store sko å fylle.

Teater Innlandets forestilling Dikterhøvdingen, om Bjørnstjerne Bjørnson, hadde premiere i 2015. Nå tar Tom Styve med seg monologoforestillingen ut på en ny turné i Innlandet fra slutten av april til slutten av mai.

-Det blir kjempeartig å legge ut på tur med Dikterhøvdingen igjen. Det er en morsom forestilling å spille, og den ble så godt tatt imot sist, at jeg virkelig gleder meg sier Tom Styve.

Humor og sårhet
I Dikterhøvdingen er det Bjørnstjerne Bjørnson selv som forteller om sitt liv og sine innerste tanker.
-Det som er så gøy med å spille Bjørnson er at han hadde så mange sider. Det går raskt fra det ene til det andre. Han var temperamentsfull, engasjert, hissig, morsom og flørtete. Når man skal spille fortellerteater om historiske skikkelser er det jo en skuespillers store mareritt at det skal bli tørt og nærmest minne om et foredrag. Det har dette aldeles ikke blitt. Takket være regissør og dramatiker Otto Homlung, og vårt samarbeid, har vi fått fram tempo og ikke minst humor, men også det såre og det allsidige ved Bjørnson.

Engasjement i stort og smått
Tom opplevde at publikum satte pris på forestillingen sist den var ute på turné, og synes det er gøy at et nytt publikum nå får muligheten til å få oppleve dette møtet med Bjørnstjerne Bjørnson.
-Forestillingen gir et litt annerledes innblikk i hvem Bjørnson var, og det tror jeg mange synes er fascinerende. Manuset har ingen klar rød tråd, bortsett fra at det handler om Bjørnsons liv. Det hopper fra det ene til det andre, litt slik som Bjørnsons liv var, tror jeg. Han var jo både dikter, bonde, samfunnsdebattant og politiker, så det var mange jern i ilden og et stort engasjement i både stort og smått.

Autentiske kostymer
Tom beskriver det som krevende å fremstille Bjørnson på en troverdig måte, men sier han får god drahjelp i kostymene. Kostymedesigner Lise Søraune og resten av systua ved Teater Innlandet har laget kopier av Bjørnsons egne klær.
-I oktober 2014 dro vi til Maihaugen og ble tatt med ned i museets tekstilmagasin der de har klærne til Bjørnstjerne Bjørnson, forteller Lise.
-Jeg tok bilder av alle klærne de fant fram til oss, og vi fikk ta og kjenne på stoffene, men med hansker på, selvfølgelig. Så da vi kom tilbake til systua var den største jobben å finne tekstiler som minnet om Bjørnsons klær, slik at det ble mest mulig autentisk, forklarer hun.

Mat- og svetteflekker
Hun forteller at besøket på Maihaugen var til stor hjelp.
-Hadde vi bare forholdt oss til foto av Bjørnson, hadde vi for eksempel ikke sett hvor forseggjorte mange av plaggene var. Mye hadde han fått sydd i Italia og Frankrike. Dessuten ble vi overrasket over hvor mye farger han brukte. Det var rosa vester og fargerike rygger, og det kommer ikke fram på bildene av ham, forteller hun.
Men enkelte av detaljene fra de originale klærne har hun valgt å ikke ta med i arbeidet med kostymene.
-En god del av klærne så urenset ut, med ekte flekker. Det var matflekker og svetteflekker som var svært godt bevart, ler hun.

Store sko å fylle
Tom Styve sier det har mye å si for ham å ha nesten identiske klær som Bjørnson.
-Det gjør noe med hele væremåten min på scenen og følelsen av å være Bjørnson, forklarer han.
Også fottøyet har et historisk sus over seg. Lise Søraune har fått en skomaker i Tyskland til å lage en tro kopi av et par av skoene til forfatteren.
-Ja, jeg må nesten bokstavelig talt fylle Bjørnsons sko, og det er jo en stor oppgave, ler Tom.

Her kan du se spilleplanen og lese mer om Dikterhøvdingen

Dikterhøvdingen på ny turné fra slutten av april
BILDER / FILM:
Tittel
Innhold