Teater Innlandet med urpremiere i Oslo

Teater Innlandet med urpremiere i Oslo

Teater Innlandet og NRK Radioteatret markerer Peer Gynts 150 års jubileum med urpremiere på teaterinstallasjonen Solveigs 2. sang under Heddadagene i Oslo.

Heddadagene er en nyoppstartet teaterfestival, fra 8. – 18. juni, med ni av hovedstadens teater som vertskap for festivalen. Av de 15 gjestespillene som står på plakaten er Teater Innlandet et av to som stiller med en urpremiere. Teatersjef Janne Langaas er spent på hva publikum kommer til å si når de får oppleve teaterinstallasjonen Solveigs 2. sang.

-Dette er kanskje noe av det rareste og tøffeste vi har laget, sier teatersjef Janne Langaas.
Hun forteller videre at NRK Radioteatret har laget lydsporet etter M. H. Hallums manus, og Teater Innlandets scenograf Kristin Bengtson har stått for den visuelle fortellingen.

-Sammen med NRK Radioteatret har vi skapt en visuell og auditiv verden fylt av mørke krefter og humoristiske sammenkoblinger, sier hun.

Historien om Peers Solveig er kjent for mange, men denne gangen er det Solveigs historie som blir fortalt. Manusforfatter M. H. Hallum har ønsket å fortelle en historie om Solveig, som ikke eksisterer kun i kraft av å vente på Peer eller i forholdet til Peer, men som har sine egne indre demoner hun må bekjempe.
-Solveigs 2. sang handler om den store kjærlighetssorgen og om Solveigs forsøk på å ta livet av minnet om det som har vært, sier Hallum.

Scenograf ved teatret og fotograf Kristin Bengtson har laget den visuelle delen av fortellingen om Solveig.
-Motivene og den visuelle historien til Solveigs 2. sang har jeg funnet i rommene, øyeblikkene og landskapene som finnes rundt meg der jeg bor. Jeg mener at den største poesien finnes der vi lever. I våre hverdagslige omgivelser. Det gjelder bare å få øye på den.

-Slik har bildene og filmene blitt til og gitt vår Solveig en atmosfære av noe gjenkjennelig. Og det tror jeg er viktig når en skal lete i de mørkere sidene av livet.

Hun forteller videre:
-For eksempel har jeg gitt en kjole en helt spesiell betydning – ikke på grunn av mote, utseende eller stil. Men det er et klesplagg som Solveig har hatt på kroppen som gav forventinger - om fest, om glede, om en framtid – men som kanskje aldri ble brukt slik det var tenkt. Etter hvert blir den et minne om noe – og kanskje håpet om denne framtiden ikke helt er borte ennå.

Kristin og manusforfatter M. H. Hallum har arbeidet parallelt med to ulike fortellinger om den samme Solveig. Dette har resultert i en ganske uvanlig opplevelse.

-Det du ser på skjermene som utgjør scenerommet illustrerer ikke det du hører, bildene har sin egen logikk, sier teatersjef Langaas.

M. H. Hallum har tidligere skrevet Urban Legend og et av stykkene til forestillingen !Kyss for Teater Innlandet. Skuespillere som blant andre Charlotte Frogner, Eli Anne Linnestad og Dennis Storhøi har gitt stemmer til fortellingen i NRK Radioteatrets studio.

Premieren er på Oslo Nye, Centralteatret under Heddadagene 2017. Festivalen avsluttes med utdeling av Heddaprisen søndag 18. juni, hvor Teater Innlandet er nominert til hele fire priser.

Forestillingen skal på turné i Innlandet 14. september til 15. oktober.


Tittel
Innhold