Leahkit

Leahkit er et vakkert og kraftfullt møte mellom norsk folkedans og samisk joik.
Hallingdanser Hallgrim Hansegård, kjent fra FRIKAR, og en av våre mest markante joikere, Torgeir Vassvik, har laget en forestilling om "Leahkit".
"Leahkit" er det nordsamiske ordet for å være tilstede. I ei tid der multitasking har blitt en selvfølge, inviterer Leahkit oss til å være til stede i øyeblikket.
Åpen ild, suggererende musikk og fascinerende, hypnotisk dans gir deg en opplevelse helt utenom det vanlige.

Leahkit hadde premiere i Tyskland i juli 2015, og har etter det blitt spilt i Storbritannia og flere steder i Norge før den kom til Innlandet våren 2016. Forestillingen har fått fantastisk mottagelse fra publikum og presse overalt.

Co-produksjon med FRIKAR, Beaivváš Sámi Našunálateáhter og Dansens Hus.
Forestillingen er støttet av Kulturrådet, Oppland og Valdres.MED: Med Hallgrim Hansegård og Torgeir Vassvik
AV: Koreograf: Hallgrim Hansegård Musikk: Torgeir Vassvik Dramaturg: Matthias Quabbe Lysdesign: Horst Muhlberger Lyddesign: Herman Kvelprud Kostymedesign: Hallgrim Hansegård/Sylvia Denais
BILLETTER: 200,- eks. avgift. Forestillingene starter presis.
ANMELDELSER: Oppland Arbeiderblad - Per Skjønberg: Gir seg hen i dansen - for oss
"...Leahkit, på turne med Teater Innlandet. En forestilling som allerede har fått all verdens superlativer kastet etter seg, på minst fire språk. Og det er ikke så vanskelig å forstå. Det som er vrient i denne sammenhengen er å komme opp med noen nye, som ikke allerede er brukt så mye at de har mistet noe av sin betydning. Ja, for det fortjener leahkit, og det fortjener i aller høyeste grad både Hansegård og Vassvik."

"Hallgrim Hansegård er ett med musikken han og Torgeir Vassvik skaper sammen - enten han vil eller ikke." ... "Sammen utveksler de egne kulturuttrykk, joik fra urfolkene i nord og folketoner fra Valdres bryner seg på hverandre og smelter sammen." ... "Den totale ettergivelsen som må komme gir den sterkeste opplevelsen for oss som får anledning til å være bivånere. De to på scenen er her, fullt til stede. Men vi kan ane at de samtidig er et helt annet sted."

Gudbrandsdølen Dagningen - Ingunn Aagedal Schinstad: Rytmiske urkrefter
"Publikum brøt ut i spontan applaus under en oppvisning av de sjeldne."
"Danseren Hansegård og joikeren Torgeir Vassvik har fått mye skryt for oppsetningen «Leahkit». Det er fortjent. «Leahkit» er ifølge forhåndsomtalen det nordsamiske ordet for å være til stede. Det er både Hansegård og Vassvik, til de grader at publikum sitter fjetret og ser på det som har blitt en makeløs forestilling. Dette har du ikke sett før. "
"Hansegård danser ild og uro. Energinivået er høyt, men stemningsfullt. Kule Vassvik spiller forskjellige instrumenter, fra ur-tromme og klokkespill til pønkeaktig gitar. Når han joiker minner det tidvis om ordløs rap. Vibrasjonene fra tromma kjennes i brystkassa for oss på sjuende rad." ..."Likevel er det ikke de tekniske ferdighetene til Hansegård og Vassvik som imponerer mest. Det er det intense samspillet mellom dem, og den transeaktige stemningen de setter oss i. Ros til lyd- og lysdesignerne og alle som har hatt med sceniske uttrykket å gjøre."

Hamar Arbeiderblad - Kristian Einang: Populær kombinasjon
"Med en kombinasjon av energisk hallingdans og stemingsfull joik sørget Hallgrim Hansegård og Torgeir Vassvik for begeistring i salen med forestillingen Leahkit"
"Musiker Torgeir Vassvik og hallingdanser Hallgrim Hansegård har virkelig funnet tonen"

Glåmdalen - Lemia Boussaada: Leahkit - en unik reise
"Leahkit er et vakkert og unikt møte mellom norsk folkedans og samisk joik. Hallingdans og joik har aldri passet bedre sammen før."
"Det er vanskelig å blande tradisjonell dans med joik, men de har klart det med en utrolig suksess. Fra første sekund er forestillingen «Leahkit» en spennende og unik opplevelse, en kombinasjon av dans og musikk som jeg aldri har sett før. Kombinasjon av energisk hallingdans og en utrolig joik sørget de for en utrolig forestilling."

Anmeldelser fra andre spillesteder:
* Kraftmøte på spillplassen - ”Leahkit” dyrker et maskulint rituelt uttrykk og overbeviser i en risikoform - Ballade.no Les hele anmeldelsen her
* Unexpectedly mystical and utterly compelling, not least because both men are masters of their art. - The Herald
* Hansegård has a strong stage presence. One of NordDance’s more challenging, yet memorable, works. - The Scotsman
* In Leahkit he artfully and groundbreakingly combines the archaic with the contemporary and thus is a real genious of his art. - Westdeutscher Rundfunk
* En uimotståelig reise. - Finnmark Dagblad Les hele anmeldelsen her
* Vekslende mellom stillstand og dynamikk, mellom knitrende bållyd og intense sekvenser av bevegelse og lyd, er vi befriende langt borte fra den halvhjertede mindfulnesstrenden som hersker ellers i samfunnet. - Scenekunst.no
* Det er vanskelig å blande tradisjonell dans med joik, men de har klart det med en utrolig suksess. - NRK Sápmi
BILDER / FILM:
KOMMENTARER:
Tittel
Innhold