KORPS og Solveigs 2. sang

Foto: Kristin Bengtson

De nominerte til Ibsenprisen 2018 er offentliggjort, og to av de tre nominerte manusene er skrevet for Teater Innlandet.

Den nasjonale Ibsenprisen er landets eneste dramatikkpris. Den ble opprettet av Skien kommune og delt ut første gang i 1986. Blant de nominerte i år er KORPS, som er skrevet av Knut Nærum på bestilling fra Teater Innlandet, og Solveigs 2. sang, som er skrevet M.H. Hallum på bestilling fra Teater Innlandet og NRK Radioteatret (co-produksjon). Det tredje nominerte stykket er Å telle til null av Kristofer Blindheim Grønskag.

Ibsenprisen tildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere eller Norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. I begrunnelsen fra juryen heter det at de har lest 47 manuskripter i vidt ulike sjangere, fra helaftens skuespill til enaktere.

- Bredden er for tiden stor, og nyskrevet, norsk dramatikk av høy kvalitet er for tiden å se på scener over hele landet. Og bak de tre nominerte scenetekstene står tre formsterke dramatikere hvis dramatiske forfatterskap har utviklet seg og modnet over flere år. Tekstene utmerker seg på ulikt vis, men et fellestrekk ved dem er at de alle er svært godt dramaturgisk konstruert og utviser en særpreget språklig og teatral bevissthet, sier juryen.

Prisen deles ut på Ibsenhuset i Skien 21. mars. Juryen har bestått av Njål Helge Mjøs (leder av juryen), Norsk dramaturgforum, Karen Frøsland Nystøyl, Norsk kritikerlag, Anne-Karen Hytten, Norsk Sceneinstruktørforening, Erik Schøyen, Norsk teaterlederforum, Gianluca Iumiento, KHIO og Thomas Bye fra Teater Ibsen.

M.H. Hallums Solveigs 2. sang hadde urpremiere i juni 2017. Stykket er skrevet i forbindelse med Peer Gynts 150-års-jubileum. Det er en teaterinstallasjon der publikum, gjennom lyd, film og bilder blir tatt med på Solveigs reise for å kvitte seg med minnet om Han som en gang gikk og ba henne vente. Solveigs 2. sang spilles fortsatt. I mars skal den på besøk til Molde og Teatret Vårts festival, Teaterfest, og i mai spilles den under Tema Teaters festival Teaterdagene på Toten.

Knut Nærums stykke KORPS hadde urpremiere i oktober og er en teaterforestilling som hyller korpslivet i bygd og by. Da Teater Innlandet turnerte i Innlandet med forestillingen i høst, fylte vi scenen med lokale skolekorps på hvert spillested.

M.H.Hallum er utdannet ved Rose Bruford College of Speech and Drama og Universitetet i Oslo.
Hun var husdramatiker ved Dramatikkens hus 2016/17. Hun har skrevet en rekke dramatiske verk som har blitt satt opp både nasjonalt og internasjonalt, blant annet ved Black Box Teater og NRK Radioteatret, Teater Innlandet, Badisches Staatstheater (DE), Brakke Grond, Theater Generale Oost (NE). Hallum har gjort flere samarbeidsprosjekter med regissør Øystein Johansen. Hun mottok Skien kommunes kunstnerstipend for 2014. I 2014 ble hun også nominert til Ibsenprisen for stykket Rekonstruksjoner. Hallum har vunnet flere priser, blant annet Osloprisen i 2013 for Thing of Beauty, og The Dahmer Syndrome vant Amsterdam Fringe Silver Award 2014. Hallums tekst Blindgjenger, en co-produksjon mellom Det Kongelige Teater, CPH stage og Dramafronten.dk, hadde premiere i København i juli 2017. Hun har tidligere skrevet Urban Legend og et av verkene til forestillingen !KYSS for Teater Innlandet.

Knut Nærum er forfatter, satiriker og tegneserieskaper. Han har medvirket i flere NRK-programmer og er for mange mest kjent som fast paneldeltaker i Nytt på nytt. Han har skrevet mange bøker, blant andre Norsk litteraturhistorie fritt etter hukommelsen, Døde menn går på ski og barnebøkene om Kalle Komet. Hans siste bok er parodisamlingen Æ. Som dramatiker har Knuts tekster blitt satt opp av Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater og Radioteatret. I tillegg til å skape sine egne tegneserier, som for eksempel Bloid-serien, har han forfattet flere historier om Donald Duck. For Teater Innlandet har Knut tidligere skrevet manus til Willie Nelson kjente mor mi som hadde premiere i 2015, og som fortsatt turnerer.

For mer informasjon om stykkene se:
http://www.teaterinnlandet.no/solveigs-andre-sang
http://www.teaterinnlandet.no/korps

M. H. Hallum og
Knut Nærum
nominert til Ibsenprisen
Tittel
Innhold