M.H. hallum er tildelt Ibsenprisen for Solveigs 2. sang

M.H. hallum er tildelt Ibsenprisen for Solveigs 2. sang

Teater Innlandet feiere at den nasjonale Ibsenprisen 2018 er tildelt M.H. Hallum for manuset til Solveigs 2. sang, skrevet for Teater Innlandet og NRK Radioteatret!

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris, og den ble delt ut under en festaften ved Ibsenhuset i Skien i går kveld, torsdag 21. mars. Prisen består av 150.000 kr. og en statuett laget av Nina Sundbye.

Ibsenprisen tildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. I begrunnelsen fra juryen heter det at de har lest nær 50 manuskripter i vidt ulike sjangre, fra helaftens skuespill til enaktere. Om vinneren sier juryen:
«Solveigs 2. sang» er et dramatisk dikt i halen på – og i respons til – Henrik Ibsens sjangermessige forløper om antihelten Peer. Hallum løfter derimot Solveig frem i lyset. Objektet blir gjort til det handlende subjektet. Dramaet fortsetter der Solveig står igjen i tredje akt av «Peer Gynt», og viser hvor rått og brutalt den sterke kjærligheten med nødvendighet øver påtrykk på oss. Med et lydhørt og affektivt språk presenterer «Solveigs 2. sang» oss for en kvinne som innhentes av forsøkene sine på løsrivelse. Intertekstuelle referanser limer både språkrytmen og karakteren fast til mannen Peer, han som gikk fra henne, han hvis minne hun gang på gang forsøker å kvitte seg med.
Dramatikeren skriver medrivende, med sprang i rom og tid, og teksten kaster seg mellom det lyrisk reflekterte og en aggressiv desperasjon. På et imponerende vis gir Hallum oss en Solveig av i dag, i kamp med Ibsens egen rollefigur som uvegerlig følger henne som et ekko.

Solveigs 2. sang er et bestillingsverk i anledning Peer Gynts 150-årsjubileum.M.H. Forestillingen hadde urpremiere i juni 2017 og turnerte i Innlandet høsten 2017. Solveigs 2. sang er en teaterinstallasjon der publikum, gjennom lyd, film og bilder blir tatt med på Solveigs reise for å kvitte seg med minnet om Han som en gang gikk og ba henne vente.

Juryen har lest og vurdert til sammen ca. 50 tekster med ny norsk dramatikk til forestillinger som alle har hatt premiere på norske profesjonelle teatre i 2017.

Teater Innlandet kan med stolthet meddele at to av tekstene som var nominert er skrevet på bestilling fra Teater Innlandet, nemlig M.H. Hallums Solveigs 2. sang (co-produksjon med NRK Radioteatret) og Knut Nærums KORPS.

Den tredje og siste nominerte teksten var Å telle til null av Kristofer Blindheim Grønskag.

Les mer om forestillingen Solveigs 2. sang her!

Les mer om prisen og dramatikeren på Ibsenawards.com

22.03.2018


Tittel
Innhold