Humor og suppeteater med Hanna Winsnes

Otto Homlung og Helle Ottesen

Etter suksessen med Bjørnstjerne Bjørnson-forestillingen Dikterhøvdingen, er regissør og dramatiker Otto Homlung tilbake ved Teater Innlandet. Denne gangen lager han suppeteater og tar for seg en annen personlighet med nære bånd til distriktet; Hanna Winsnes, alle kokebøkers mor.
- De fleste gode ideer kommer dalende ned i hodet når man minst venter det. Denne dukket opp da jeg kjørte rundt sammen med et par teknikere fra teatret og jeg spurte i vei om alt vi kjørte forbi. Da vi passerte gamle Vang prestegård utenfor Hamar fortalte de meg at det var her Hanna Winsnes bodde i sin tid. Da var ideen født, forteller Otto Homlung.

- Da Otto spurte om ikke en forestilling om Hanna Winsnes var noe å gå for, var jeg ikke i tvil. Å få Otto Homlung tilbake på Teater Innlandet er en glede. Med Dikterhøvdingen laget han en morsom og rørende forestilling som traff vårt grendehus-publikum i hjerterota, og det tror jeg han vil gjøre denne gangen også, sier teatersjef Janne Langaas.
Forestillingen har fått navnet Man tager 20 egg, og publikum inviteres inn i prestefruen Hanna Winsnes’ kjøkken der hun selv forteller om sitt liv mens hun står og kokkelerer.

Norges første kvinnelige romanforfatter
Hanna Winsnes er nok mest kjent for å ha skrevet kokeboken Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen som ble utgitt i 1845. For den har hun blitt både beundret og latterliggjort. Blant annet skrev Arne Garborg en bitende satire over den. Men hun skrev også en rekke andre husholdningsbøker, dikt, noveller og barnesanger. Og under pseudonymet Hugo Schwartz skrev hun romaner, og ble Norges første kvinnelige romanforfatter.
- Hun er virkelig en fascinerende person, sier skuespiller Helle Ottesen som spiller den geskjeftige prestefruen.
- Selv om hun fødte åtte barn og administrerte et stort hus med 15 til bords og 20 på kjøkkenet, fant hun tid til skrivingen. Hun må ha hatt en enorm skapertrang.

Kulturhistorie
I tillegg til å være en historie om Hanna Winsnes, legger Ottesen vekt på atMan tager 20 egg også gir et innblikk i kvinneskjebner på 1700- og 1800-tallet.
- Ja, dette er jo et lite stykke kulturhistorie. Det å få et innblikk i kvinners liv og livsbetingelser på den tiden er svært interessant, og det gjør at man blir veldig takknemlig over å være kvinne i dag, selv om ikke alt er som det burde være i dag heller.

I arbeidet med forestillingen har Ottesen også fått øynene opp for prestefruenes betydning på den tiden.

- Det fantes nok en del typer som Hanna Winsnes rundt omkring, og de har sikkert vært viktige for mange bygder rundt om i Norge. Det var nok lettere å gå til prestefrua enn til en streng prest hvis man trengte råd eller sjelesørging.


Humor og underholdning
Otto Homlung sier at Man tager 20 egg er en humørfylt liten historietime.
- Publikum skal få litt historie og noen tanker rundt tiden som har vært og vår egen tid, men vi håper først og fremst at dette blir god underholdning. Jeg har laget så mye alvorlig teater i mitt liv at nå synes jeg det er herlig å få folk til å le, sier han.
I arbeidet med stykket har han lest alt han kunne finne både av og om Hanna Winsnes.
- Alle som kjente Hanna Winsnes er jo døde, så jeg har tatt meg noen friheter. Men jeg har dannet meg et bilde av henne ut fra alt jeg har funnet. Så derfor har hun blitt ei dame med en ganske rapp replikk, og som er både full av faen, morsom, frekk, sjarmerende, ydmyk og sentimental, forteller Homlung.
Helle Ottesen pensjonerte seg i fjor, men både Otto Homlung og Janne Langaas er glad de fikk lokket henne til et tidlig comeback.
- Helle er en av Trøndelag Teaters grand old ladies og en stor komedienne. Hun løfter fram Hanna Winsnes så man nesten blir forelsket i henne, og hun får matlaging til å høres ut som det beste og viktigste i hele verden. Og det er det jo kanskje også, sier Langaas.

Suppeteater
Man tager 20 egg har premiere på Høyvang samfunnshus i Vang på Hedmarken 18. januar før den skal ut på grendehusturné i hele Innlandet. Turnéen går innom flere steder der Hanna Winsnes har bodd. Sammen med ektemannen, presten og stortingsmannen Paul Winsnes, flyttet Hanna Winsnes mye rundt, og de bodde blant annet både i Trysil og Valdres før de endte opp i Vang.
I pausen blir det servert suppe etter oppskrift av Hanna Winsnes.
- På hvert spillested bygger vi en tittekasse med håndmalte vegger og skrått gulv og gamle kjøkkenredskaper på veggene. På scenen står det også en vedovn der suppekjelen putrer og sprer godlukt i lokalet i løpet av forestillingen, forteller Janne Langaas.

- Jeg er veldig begeistret for suppeteater. At folk kommer sammen og spiser mens de ser teater, det er så flott. Og dette handler jo om hun som skrev den første kokeboka, så da er det jo helt naturlig at folk får en smaksprøve. Og jeg har smakt suppa. Den er veldig god! slår Helle Ottesen fast.

- Det kommer til å bli kjempegøy å sende denne forestillingen ut på veien. Jeg tror Helle Ottesens Hanna Winsnes vil ta Innlandet med storm. Når hun står på scenen og kutter grønnsaker og koker den suppen som er identisk med den som de lokale arrangørene serverer publikum i pausen, så løper tennene i vann. Dette blir humor, nostalgi, ettertanke og en dæsj alvor. Publikum kan bare glede seg, lover Janne Langaas.

Se turné og kjøp billetter her

Tittel
Innhold