En personlig historie

For dramatiker og regissør Audny Chris Holsen og skuespiller Linn Løvvik, treffer forestillingen Kim F på et personlig plan.

For tiden jobber Holsen og Løvvik sammen med Kim F. Privat er de samboere.

- Det å få lov til å jobbe med dette er et stort øyeblikk i min karriere, sier Holsen.
- Det kombinerer faget mitt, som er teater, med hele mitt indre liv, min egen reise og min hverdag - hvordan jeg ser på verden og hvordan verden ser på meg. Og i tillegg får jeg lov til å gjøre det sammen med Linn. Det er rett og slett en stor glede, forteller hun.

Homofiles rettigheter
Holsen vokste opp i Bergen og kom ut av skapet i 17-18-års alderen, på slutten av 80-tallet. Hennes første møte med Kim Friele var ikke udelt positivt.

- Det var en tid da Kim Friele sto i en voldsom kamp om hvem som skulle drive homokampen videre, og hun var på sitt mest hissige og kranglete. Jeg var ikke spesielt tiltrukket av måten hun tedde seg på i verden, og jeg tenkte «Å, svarte! Jeg er fra Bergen. Og jeg er lesbisk. Den eneste andre som er fra Bergen og er lesbisk i norsk offentlighet er Kim Friele!», ler hun.
- Noen år senere møtte jeg henne i Oslo, og det ble et utrolig fint møte der jeg fikk muligheten til å fortelle henne hvor fantastisk jeg synes hun er, forteller Holsen.

Holsen sier at det var først da prosjektet Kim F dukket opp at hun endelig tok inn over seg hele Frieles liv og alt hun har gjort for homofiles rettigheter.

- Hun er en av de høyest dekorerte kvinnene i norsk samfunnsliv, og det er det sannelig en grunn til. Det er ganske utrolig å tenke på alt hun har gjort for at jeg kan leve det livet jeg lever i dag sammen med Linn og to barn som er født inn i et forhold mellom to kvinner, sier Holsen.
- Det er helt vilt hva som har skjedd bare på én generasjon, siden jeg kom ut av skapet. Og det er i hovedsak takket være Kim Friele, slår hun fast.

Ny identitet
Linn Løvvik spiller Kim Friele i forestillingen. Hun har et annet forhold til både Kim Friele og homokampen enn det Holsen har.
- Jeg er litt yngre enn Audny og levde i heterofile forhold fram til jeg passerte 30 år. Jeg kom egentlig aldri ut av noe skap, jeg ble like overrasket som alle andre. Så jeg har ikke fulgt kampen på samme måte som det Audny har, men har måttet lese meg opp i ettertid, sier hun.

Løvvik forteller at det å komme ut har gjort at hun ser på verden rundt seg med til dels nye briller.

- Jeg tror jeg legger merke til ting jeg ikke la merke til før. Jeg leser for eksempel aviser på en annen måte. Det er klart jeg kjente til Kim Friele og homokampen fra før, men min egen historie og til dels en ny identitet har gjort noe med oppmerksomheten min. Det er noe annet å stå på utsiden å se hvordan homofile blir behandlet, enn når man plutselig befinner seg på den sida selv, forklarer hun.

Fortsatt aktuelt
Selv om mange kamper er kjempet, er Holsen og Løvvik tydelige på at kampen på ingen måte er over. Selv om Kim F forteller om homokampen fra 1960-tallet og framover, er tematikken stadig aktuell.

- Fortsatt er det mange som ikke kan stå fram med hvem de egentlig er. Fortsatt behandles homofile på en grusom måte i mange deler av verden. Fortsatt er det ulovlig å være homofil i en del land, sier Løvvik og legger til at det også i Norge fortsatt er en vei å gå.
- Fortsatt merker vi at folk ser en ekstra gang på oss når vi går hånd i hånd. Fortsatt får du en annen respons fra folk når du forteller at kjæresten din er ei dame og ikke en mann, sier hun.
- Man må stadig komme ut av skapet, igjen og igjen, fordi de fleste man møter går ut ifra at du er streit, tilføyer Holsen.
Solidaritet

Holsen og Løvvik legger vekt på at historien som fortelles i Kim F også er en universell historie som handler om å ta ansvar for sitt eget liv.

- «Lev sant!», sier Kim Friele. Vær den du er fullt og helt, og det gjelder for oss alle, sier Holsen, som legger til at historien om Kim Friele og den norske homokampen også er en historie om solidaritet.
- Hvis du på et tidspunkt ikke kan være den du er, så er det andre som må ta kampen for deg. Vi som kan, må gjøre noe for alle de som ikke kan. Vi skal hjelpe hverandre og støtte hverandre. Vi skal dra hverandre. Det er ikke en svakhet å ikke være sterk nok til å stå i det, sier Holsen og forteller at dette er en sentral del av Kim Frieles budskap og kamp.
- Kim Friele har aldri sagt at man skal dra alle ut av skapet. Hun har sagt at enhver må leve sitt eget liv og ta sin egen kamp når det passer, når man er klar for det og man har kraft til det.
- Dette er et utrolig viktig prosjekt, med en historie som er relevant for alle, uansett om man er homofil eller ikke. Og det er viktig at denne historien blir fortalt, slår Linn Løvvik fast.

Intervju med skuespiller Linn Løvvik og regissør og dramatiker Audny Chris Holsen
Tittel
Innhold